آشنایی کامل با رشته عکاسی
معرفی رشته عکاسی
عکاسی یکی از رشته های زیر مجموعه کنکور هنر در انتخاب رشته کنکور سراسری می باشد. برای ورود به این رشته که یکی از رشته های پرطرفدار حیطه هنری محسوب می شود، میتوان از تمامی رشته ها اقدام کرد. برخی از دانش آموزان که از همان ابتدای انتخاب رشته هدف تحصیل در رشته های هنری را دارند می توانند وارد هنرستان ها شده و به صورت تخصصی از مقطع متوسطه در حیطه های هنری تحصیل کنند. علاوه بر آن همان طور که گفته شد سایر داوطلبان کنکور سراسری در گروه های ریاضی، تجربی و انسانی نیز می توانند با شرکت در کنکور هنر به این رشته وارد شوند. پذیرش در رشته عکاسی در دانشگاه های دولتی روزانه و نوبت دوم، پیام نور و غیرانتفاعی صورت می گیرد. برای قبولی در این رشته علاوه بر شرکت در آزمون کتبی کنکور سراسری هنر، دانش آموزان باید در یک آزمون عملی با ضریب چهار نیز شرکت کنند.
افرادی که در رشته عکاسی تحصیل می کنند با فنون و حالت های مختلف عکاسی از جمله عکاسی خبری، تبلیغاتی، علمی، طبیعت، پرتره و… آشنا می شوند. به طور کلی عکاسان به ثبت لحظه هایی از زمان می پردازند که نمایش دهنده حالات انسانی، پدیده های علمی، مناظر طبیعی و… است. در واقع مهمترین کار عکاسان تلفیق به جا و درست فرهنگ جامعه ها و شناخت عمومی هنرها می باشد. چرا که فنون عکاسی به ساخت قالب اصلی عکس ها کمک می کند و شناخت فرهنگ های غالب در جوامع، محتوای مناسب برای هر جامعه را می سازد.
لازم به ذکر است که دانش آموزان و دانشجویان رشته عکاسی نیاز دارند که در طول دوران تحصیل حداقل یک دوربین با کیفیت متوسط داشته باشند، بنابراین باید گفت این رشته همانند رشته هایی همچون نقشه برداری و معماری کمی هزینه بر می باشد و قبل از انتخاب آن باید تمام جوانب آن سنجیده شود.
دروس رشته عکاسی
رشته عکاسی در دوره کارشناسی دارای 121 واحد درسی می باشد که به شرح زیر می باشند:
دروس پایه : 32 واحد
- مبانی هنرهای تجسمی 1 و 2
- کارگاه عکاسی پایه 1 و 2
- هنر و تمدن اسلامی 1 و 2
- کارگاه طراحی پایه 1 و 2
- آشنایی با هنرهای سنتی ایران
- هندسه مناظر و مرایا
- کارگاه عکاسی رنگی
- آشنایی با هنر در تاریخ 1 و 2
- آشنایی با رشته های هنری
دروس اصلی : 23 واحد
- شیمی عمومی و شیمی عکاسی
- فیزیک و ابزارشناسی
- تاریخچه عکاسی
- آشنایی با فیلمبرداری
- نورپردازی
- فنون عرضه و نمایش عکس
- تجزیه و تحلیل و نقد عکس 1 و 2
- کارگاه تخصصی عکاسی 1 و 2
- فنون بازسازی عکس
دروس تخصصی : 56 واحد
- کارگاه عکاسی 1
- کارگاه عکاسی 2
- کارگاه عکاسی 3
- کارگاه عکاسی 4
- کارگاه عکاسی 5
- کارگاه عکاسی 6
- طرح و رساله نهایی
دروس اختیاری : 10 واحد
- تجزیه و تحلیل و نقد آثار هنرهای تجسمی
- کارگاه ارتباط تصویری عمومی سطح یک
- کارگاه چاپ
- کارگاه تصویرسازی سطح یک
- کارگاه حجم سازی
- تصویر متحرک 1
- تاریخچه کتابت
- خوشنویسی و طراحی حروف 1
- خوشنویسی و طراحی حروف 2
وضعیت بازار کار و میانگین در آمد رشته عکاسی
فارغ التحصیلان رشته عکاسی میتوانند به عکاسی خبری، چهره، طبیعت، سیاسی و خیلی از زمینه های دیگر بپردازند. داشتن دوربین عکاسی خوب و برخی از تجهیزات مورد نیاز دیگر برای ورود به بازار کار در این رشته الزامی به نظر می رسد. اگر کسی تجهیزات را داشته باشد و در طول دوران تحصیل خود از نظر علمی و فنی و همچنین حسی به مهارت های لازم در زمینه عکاسی دست پیدا کرده باشد، می تواند حتی در دوران تحصیل خود از طریق گرفتن عکس های تبلیغاتی، مناسبتی، چهره و… برای خود درآمد داشته باشد.
در حالت کلی می توان بازار کار معمول و مناسبی را برای این رشته در نظر گرفت، اما به دلیل ماهیت خاصی که این رشته دارد بازار کار خیلی داغی را در داخل و خارج از کشور نمی توان برای آن متصور بود. به طورکلی فارغ التحصیلان این رشته می توانند در فرصت های شغلی بسیاری فعالیت کنند که برخی از آنها عبارتند از :
- تکنسین چاپ در چاپخانه های عکس
- عکاسی برای خبرگزاری ها و نشریات مختلف
- استخدام شدن در ارگان های رسمی مانند صدا و سیما
- عکاسی کردن از محصولات تولیدی واحدهای صنعتی
- تدریس رشته عکاسی در آموزشگاه های و دانشگاه ها
- دادن مشاوره در زمینه چاپ و انتشار پوستر، تصاویر و عکس در آژانس های تبلیغاتی
- عکاسی به صورت آزاد با هدف گسترش هنر عکاسی
- فعالیت کردن در استودیوهای عکاسی
- عکاسی خبری و ورزشی
در رابطه با درآمد رشته عکاسی نمی توان به طور دقیق عددی را عنوان دریافتی آنها اعلام کرد، زیرا همانطور که اشاره شد این رشته دارای زمینه های شغلی بسیار زیاد و متنوعی است و درآمد فارغ التحصیلان این رشته با توجه به نوع کار (تمام وقت، پاره وقت و یا پروژه ای)، حجم کار، خصوصی یا دولتی بودن محیط کار آنها و توانایی و میزان مهارت و تسلط آنها بر کار عکاسی بسیار متفاوت می باشد. به طور مثال افرادی که علاوه بر مهارت عکاسی بر روی برخی از نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ و غیره نیز مهارت داشته باشند، حقوق بیشتری را نسبت به سایر عکاسان دریافت می کنند و یا افرادی که به صورت پروژه ای کار میکنند درآمدشان طبق توافق با کارفرما می باشد. درآمد افرادی که آتلیه های خصوصی دارند و در زمینه های عکاسی و فیلمبرداری کار می کنند بسیار بیشتر از درآمد سایر عکاسان میباشد و وابسته به تعداد مشتریان آنهاست.
توانایی های لازم برای تحصیل و فعالیت در رشته عکاسی
ورود به رشته عکاسی و به طور کلی رشته های حیطه هنر بیش از سایر رشته ها نیازمند علاقه می باشد. بنابراین افرادی که قصد دارند در رشته عکاسی تحصیل کنند در ابتدا باید با روحیات و ویژگی های شخصیتی خود آشنا باشند و با علاقه مندی و توانایی کافی وارد این رشته شوند، زیرا در این رشته بیشتر از مدرک تحصیلی به مهارت افراد در انجام کارها نیاز است. بنابراین فارغ التحصیلان رشته عکاسی برای موفق شدن در این زمینه باید ویژگی های شخصیتی خاصی داشته باشند که برخی از آنها عبارتند از :
- هنر خوب دیدن
- تفکر خلاق
- تجزیه و تحلیل لحظه ها
- صبر و تمرکز بالا
- کنجکاوی و ماجراجویی
- آشنایی با آخرین پیشرفت ها در حوزه عکاسی
- انتخاب بهترین موقعیت برای عکاسی
- اطلاعات عمومی بالا
- آشنایی با نرم افزار های مرتبط با عکاسی همچون فوتوشاپ و…
امکان ادامه تحصیل رشته عکاسی در داخل و خارج کشور
در داخل کشور تحصیل در رشته عکاسی را می توان در مقاطع کاردانی تا کارشناسی ارشد ادامه داد، اما در دوره دکترا این امکان وجود ندارد و برای ادامه تحصیل در این مقطع می توان در سایر رشته های هنر که بر اساس دفترچه کنکور اعلام می شود، ادامه تحصیل داد.
در خارج از کشور تحصیل در رشته عکاسی شرایط و پیش نیازهایی لازم دارد که مانند بسیاری از رشته های دیگر، باید نمره قابل قبولی در آزمون زبان انگلیسی را کسب کنید. همچنین برای ادامه تحصیل نیز باید یک سری مدارک مانند رزومه تحصیلی، کارنامه تحصیلی مقاطع قبل، انگیزه نامه و… را طبق شرایط دانشگاه مورد نظر و کشور مقصد داشته باشید.
گرایش های رشته عکاسی در مقاطع تحصیلات تکمیلی
رشته عکاسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز مانند مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نیست.