اگر به فیلم هایی با داستان واقعی علاقه دارید، کتاب های زیر را بخوانید
چیزی در مورد یک فیلم براساس یک داستان واقعی وجود دارد که بینندگان را مجذوب خود میکند. این احساس از آنجا ناشی میشود که شما میدانید قهرمان داستان یک نفر مثل خود شماست و واقعاً وجود داشته یا اینکه این رویدادها در دنیای واقعی نیز، اتفاق افتادهاند.
این فیلمها توانایی جذب خوانندگان و میخکوب کردنشان تا انتهای فیلم را دارند. در اغلب مواقع حتی پس از اتمام فیلم، شما تا مدتها به فکر داستان و شخصیتها خواهید افتاد، از آنان سخن میگویید و مشتاق تکرار این حس خوب میشوید.
در چنین مواقعی، مطالعه کتابهایی که الهامبخش این فیلمها بودهاند میتواند همان احساس قدیمی را تداعی کند و حتی جزئیات بیشتری را در اختیارتان بگذارد. این کتابها معمولا عمیقتر و الهامبخشتر هستند و درک بهتری از دنیای واقعی به خوانندگان میدهند.
آنها به شما این امکان را میدهند که قدر گذشته را بدانید و در حالی که به آینده نگاه میکنید، چیز جدیدی یاد بگیرید. کتابهای این ژانر چه براساس شخصیتهای تاریخی واقعی بوده و چه با الهام از دورانها و مکانهای واقعی نوشته شده باشند، ریشه در واقعیت دارند. در این مقاله، فهرست تعدادی از بهترین کتابهای این ژانر گردآوری شدهاند که میتوانند شما را شیفته خود کنند.
۱- «نفرتی که تو میکاری» نویسنده: «انجی توماس» (۲۰۱۷)
وقتی صحبت از کتابهایی مبتنی بر داستان واقعی میشود، هیچ داستانی تراژیکتر از کتاب نفرتی که تو میکاری نیست. این یک رمان ضد نژادپرستی و معمایی بوده که براساس ماجرای واقعی تیراندازی پلیس به «اسکار گرانت»، که در سال ۲۰۰۹ روی داد، نوشته شده است.
این رمان اولین و مهمترین اثر «انجی توماس» و از پرفروشترین کتابهای سالهای اخیر است که داستان استار کارتر، دختر شانزده ساله آفریقایی آمریکایی را روایت میکند. همچون تمام نوجوانان ساکن محله فقیرنشینی که استار در آن زندگی میکند، فاصلهای دستنیافتنی بین آرزوهای استار کارتر و شرایط زندگی فعلی او وجود دارد.
داستان از آنجا شروع میشود که «استار» شاهد مرگ بهترین دوست دوران کودکی خود «خلیل» به دست یک افسر پلیس میشود. بلافاصله این خبر تبدیل به تیتر اول روزنامههای ملی شده و به دنبال آن معترضان به خیابانها میآیند. برخی «خلیل» را اراذل و اوباش خوانده و برخی او را قربانی خشونت نژادپرستانه پلیس میدانند. اما فقط «استار» است که از حقیقت ماجرا خبر دارد؛ اما از گفتن اینکه واقعاً آن شب چه اتفاقی افتاد، امتناع میکند.
۲- «صداهایی از چرنوبیل» نویسنده: «سوتلانا الکسیویچ» (۱۹۹۷)
کتاب صداهایی از چرنوبیل یک اثر غیر داستانی، و گزارشی مستند درباره حادثه انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل است که در سال ۱۹۸۶ در روسیه رخ داد. «سوتلانا الکسیویچ» روزنامهنگار بلاروسی، برنده جایزه نوبل ۲۰۱۵ و نویسنده کتاب مشهور «جنگ چهره زنانه ندارد»، همچون دیگر آثارش، برای نگارش این کتاب نیز به سراغ شاهدان عینی رفت تا داستان را بدون کم و کاست از زبان خودشان بشنود.
اگرچه این کتاب را نمیتوان یک رمان تلقی کرد، با این حال نمیتوان به طور کامل نام یک اثر گزارشی را نیز بر آن نهاد. زیرا شما در این کتاب، چند روایت مختلف از یک حادثه مشترک را از زوایای دید متفاوت و از زبان شاهدان و راویان متعدد دنبال میکنید.
در پی انفجار راکتور اتمی چرنوبیل، چیزی حدود دو سوم کشور شوروی و اروپای شرقی با مواد رادیواکتیو آلوده شده و به دنبال آن عده بسیاری از اهالی منطقه کشته یا بیمار شدند. الکسیویچ داستان خود را با آتشنشانی شروع میکند که برای خاموش کردن آتش به نیروگاه اعزام میشود؛ اما خیلی زود درمییابد که این یک آتش سوزی معمولی نیست.
۳- «به سوی طبیعت وحشی» نویسنده: «جان کراکائر» (۱۹۹۶)
کمتر فرد علاقهمند به سینما و طبیعتگردی را میتوان دید که فیلم به سوی طبیعت وحشی را ندیده باشد؛ فیلمی در ژانر درام زندگینامهای و با اقتباس از کتابی به همین نام اثر «جان کراکائر» ساخته شده است. کتاب به سوی طبیعت وحشی در واقع پرفروشترین اثر «کراکائر» بوده و بر مبنای سفر «کریستوفر مک کندلس» در آمریکای شمالی و زندگی او در طبیعت وحشی آلاسکا نوشته شده است.
کریستوفر مرد ثروتمندی است که به تازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شده و به دنبال معنای زندگی خود میگردد. او همیشه از جانب پدرش برای اینکه بیعیب و نقص باشد، تحت فشار است. پس از مدتی، کریستوفر تصمیم میگیرد تمام دارایی خود را به خیریه اهدا، خانواده خود را رها کند و تنها با یک اسلحه، چند گلوله، مقداری برنج و چند کتاب اساسی برای بقا، به بیابان آلاسکا برود!
۴- «اتاق» نویسنده: «اما داناهیو» (۲۰۱۰)
در سال ۱۹۸۴، دختر ۱۷ سالهای به نام الیزابت فریتزل توسط پدرش در یک زیرزمین مخفی، به مدت ۲۴ سال زندانی شد! او در طی این مدت بدون اینکه اجازه خروج از این زیرزمین را داشته باشد، از جانب پدرش مورد آزار و اذیت قرار میگرفت تا اینکه در نهایت توسط پلیس نجات یافته و رها شد.
شنیدن این خبر باعث شد تا «داناهیو» به این فکر کند که اگر یک مادر جوان و فرزندش در اسارت نگه داشته شده و سپس در دنیای مدرن رها شوند، زندگی آنها در این دنیا چگونه خواهد بود. محصول نهایی این طرح اولیه، یک رمان هیجانانگیز و روانشناختی با عنوان اتاق بود که پس از انتشار تبدیل به اثری پرفروش و بسیار مشهور شد و جوایز متعددی را از آن خود کرد.
داناهیو در این رمان، زندگی جک پنج ساله و مادرش را روایت میکند که توسط یک مرد ناشناس ربوده و زندانی شدهاند؛ و سالهاست در یک اتاق کوچک به دور از سایر انسانها زندگی میکنند. در ادامه داستان با نحوه نجات این دو نفر و اتفاقاتی که برایشان میفتد آشنا میشوید و درباره جزییات انگیزههای مرد متجاوز بیشتر میآموزید.
اگر به مضمون روانشناختی این رمان علاقهمند شدهاید، مطالعه مقاله برترین رمانها و نویسندگان ژانر روانشناسانه (روانشناختی) در ادبیات جهان نیز به شما توصیه میشود.
۵- «خالکوب آشویتس» نویسنده: «هدر موریس» (۲۰۱۸)
این رمان یک داستان تاریخی است که بر اساس زندگی واقعی لالی سوکولوف، یک یهودی اسلواکیایی که در سال ۱۹۴۲ به اردوگاه کار اجباری آشویتس فرستاده شده بود، نوشته شده است. هدر موریس، قبل از مرگش در سال ۲۰۰۶ با «لالی» مصاحبه کرد و رمان را براساس تجربیات او نوشت.
کتاب خالکوب آشویتس یک اثر مهم تاریخی است که داستان زندگی انسانهایی را در یکی از وحشتناکترین رویدادهای تاریخ، آشکار میکند.
لالی که وظیفه داشت شناسنامه زندانیان اردوگاه کار اجباری را روی بازوهای آنها خالکوبی کند، سعی میکرد که از موقعیت خود برای محافظت و نجات جان بسیاری از زندانیان از جمله دختر اسیری به نام «گیتا» استفاده کند و عده زیادی را از مرگ برهاند. او که به شدت عاشق شده، تصمیم میگیرد هر طور شده نجات پیدا کند و بیرون اردوگاه، با «گیتا» زندگی جدیدی بسازد.
۶- «در جستجوی خوشبختی» نویسنده: «کریس گاردنر» (۲۰۰۶)
در جستجوی خوشبختی، پیش از آنکه یک زندگینامه باشد؛ یک داستان انگیزشی و افسانهای واقعی درباره دست یافتن به رویاهای فردی است. کتاب در جستجوی خوشبختی مجموعهای متشکل از خاطرات «کریس گاردنر» است که در سن بیست سالگی به تازگی از نیروی دریایی خارج و وارد سانفرانسیسکو میشود تا رشته پزشکی را دنبال کند.
علیرغم انتظار، او مجبور میشود از پزشکی دست کشیده و به دنیای رقابتی مالی وارد شود. به محض اینکه گاردنر در یک شرکت معتبر به یک موقعیت ابتدایی دست مییابد، گرفتار شرایط چالشبرانگیزی شده که به بیخانمانی او و پسرش منجر میشود. گاردنر چون خود، دوران کودکی را بدون پدر سپری کرده، به خود قول میدهد تا هرگز فرزندانش را رها نکند.
این قول انگیزهای میشود که او و پسرش تقریباً یک سال را در میان پناهگاهها، صفوف غذای مجانی و حتی به خوابیدن در توالت عمومی ایستگاه مترو بگذرانند. این مرد که هرگز تسلیم ناامیدی نمیشود، در نهایت میتواند خود را از طبقه فقرای نامرئی شهر به طبقه سرمایهگذاران ثروتمند برساند.
کلام آخر
در میان کتابهایی که از روی داستانهای واقعی ساخته شدهاند، گزینههای زیادی برای خواندن وجود دارد که میتوانید از میان آنها براساس سلیقه و شخصیتتان کتاب مناسب خود را بیابید. تنها راه برای فهمیدن اینکه چه کتابی را بیشتر دوست دارید این است که بیشتر و بیشتر بخوانید. به همین منظور، مطالعه مقاله کتابهایی که از فیلم های اقتباسی آن ها بهتر هستند به شما پیشنهاد میشود.