logo
برچسب ها:
چرا باید درس بخوانیم؟ آیا واقعا علم بهتر از ثروت است؟ ادامه تحصیل یا بازار کار؟ ادامه تحصیل یا سربازی؟
37

ادامه تحصیل یا کار؟ علم بهتر است یا ثروت؟

وقتی پای صحبت خیلی از آدما می نشینیم، جمله هایی مثل: بیخودی درس خوندم، اگر میرفتم سراغ کار، موفق تر بودم، دوستام که درس نخوندن، پولدار شدن و … می شنویم و سوالی که در دوره دبستان موضوع انشاء بود، دوباره مطرح می شود:

علم بهتر است یا ثروت؟


در این مقاله سعی می کنیم جواب سوالات مهمی را بدهیم. آیا واقعا علم بهتر از ثروت است؟ ادامه تحصیل یا بازار کار؟ کار یا دانشگاه؟ کنکور مجدد بعد از لیسانس یا نه؟ ادامه تحصیل یا سربازی؟ میخواهیم به همه این سوالات جواب بدهیم. این مقاله می تواند در انتخاب راه درست در زندگی به شما کمک کند.

 

مشاوره خرید کتاب درسی دکستاپ

چرا باید درس بخوانیم؟


خب در ۹۹٪ موارد کسی در ادامه تحصیل تا دیپلم‌ (یعنی پایان کلاس دوازدهم) شکی ندارد. البته که این اعتقاد دلایل محکمی پشت سر دارد. دلایلی مثل اینکه:

  • هر کدام از ما در مقاطع پایین تر در بعضی دروس، با مفاهیم و قراردادهایی آشنا می شویم که در زندگی کاربردی هستند یا به بهبود شرایط و کیفیت زندگی کمک می کنند. محاسبات ریاضی، جهات جغرافیایی (شمال، جنوب و…)، قوانین راهنمایی و رانندگی، حقوق شهروندی، حفظ طبیعت، روابط اجتماعی، شناخت انواع حاکمیت و … از جمله اینها هستند.
  • دانستن حداقل اطلاعات ادبی، تاریخی و … به شناخت هویت و شکل گرفتن شخصیت ما کمک جدی می کند.
  • با سوادی محدودی که از دروس مختلف بدست می آوریم، علاقه و شناخت نسبی به رشته و شغل مورد علاقه مان در آینده کم کم شکل می گیرد.

پس تا اینجا می توان پذیرفت که ادامه تحصیل تا پایان مقطع متوسطه دوم برای همه ما لازم است. بنابراین صحبت ما از اینجا به بعد درباره مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی، یعنی کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) و دکتری تخصصی است.

حال از این سوال شروع می کنیم:

 

 

چرا درس میخوانیم؟


مد شدن

الف- چون همه درس میخوانند، ما هم درس می خوانیم. ما به دانشگاه می رویم، چون همه به دانشگاه می روند و از آنچه که مرسوم است، تبعیت می کنیم.

 

بیکاری

ب- راه حل دیگری به ذهن مان نمی رسد. اگر درس نخوانیم احساس بیکاری و بی فایدگی می کنیم. در واقع حس می کنیم درس خواندن شغل مان است و نمی دانیم اگر درس نخوانیم چه کاری باید بکنیم!

 

ادامه تحصیل یا سربازی؟

ج- اگر ادامه تحصیل ندهیم به سربازی می رویم. این فکری است که ذهن بسیاری از پسران را درگیر می کند. در واقع ادامه تحصیل برای عده کثیری، روشی برای به تاخیر انداختن خدمت سربازی است.

مقاله مرتبط: سربازی؛ اگر هنوز از سربازی می ترسید کلیک کنید

 

اجبار به درس خواندن، درس خواندن اجباری

د- زور! دلیل خیلی از ما برای درس خواندن این است که حتی جرات حرف زدن از ترک تحصیل را هم پیش پدر و مادرمان نداریم. بعضی از پدر و مادرها از روی تجربه زور می گویند و بعضی ها از روی چشم و هم چشمی و …

 

اهداف کاری

ه- اهداف کاری داریم. اهدافی داریم که برای رسیدن به آنها باید مدرک خاصی داشته باشیم. استخدام در یک سازمان، ارگان یا ادامه دادن شغل پدری می تواند انگیزه خوبی برای ادامه تحصیل باشد.

 

لذت درس خواندن

و- درس میخوانیم چون از آن لذت می بریم. چون تشنه دانستن هستیم و با مطالعه درس یا درس هایی حالمان خوب می شود. از فکر کردن و مطالعه لذت می بریم.

مقاله مرتبط: تمرکز در مطالعه؛ اگر نمی دانید در هنگام مطالعه چگونه تمرکز کنید، کلیک کنید

واقعیت این است که برای ادامه تحصیل فقط دلایل «ه» و «و» منطقی بنظر می رسد. حالا چرا؟ می خواهیم درباره این صحبت کنیم که چرا نباید بی دلیل (یا با دلایل اشتباه) درس بخوانیم؟


محصولات مرتبط: کنکوریوم انسانی


 دلایل ترک تحصیل یا وقفه تحصیلی


چون احتمالا:

  •  بی کیفیت درس می خوانیم.
  • بی علاقه درس می خوانیم.
  • وارد دانشگاه های با اعتبار پایین تر می شویم.
  • مدرکی با اعتبار نه چندان خوب دریافت می کنیم.
  • مدرک مان نیازهای شغلی مان را برآورده نمی کند.

و در نهایت، ما می مانیم و «مدرکی کم اعتبار»، «سوادی کم عمق»، «بخشی از عمر که هدر رفته» و «توقعی که به واسطه عنوان تحصیل کرده در خود ایجاد کرده ایم» که این مورد آخر باعث می شود به هر کاری و شرایطی هم تن ندهیم. گواه موارد بالا این است:

 

شهریه دانشگاه ها

الف- در بسیاری از کشورهای پیشرفته تحصیلات تا مقطع دیپلم برای همه رایگان و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر با شهریه های سنگین همراه است. این موضوع باعث می شود که فقط کسانی که دلایل «ه» و «و» را دارند، به تحصیل ادامه دهند.

مقاله مرتبط: انتخاب رشته؛ برای دیدن شهریه دانشگاه ها کلیک کنید

 

تحصیلات تکمیلی

ب- حتی در مقاطع بالاتر از کارشناسی، شهریه به حدی بالا می رود که دانشجویان برای پرداخت شهریه پس از پایان هر مقطع وقفه ای می اندازند تا کار کنند و پس اندازی جمع کنند

 

وقفه تحصیلی و مدرک گرایی

ج- دقیقا برخلاف آنچه که گفته شد در کشورمان به شکل مستمر مقاطع تحصیلی را پشت سر هم طی می کنیم و در نهایت به سن و سال حدود سی سال رسیده ایم و هنوز هیچ تجربه ای نداریم و از روابط اجتماعی و کاری سر در نمی آوریم. متاسفانه مدرک گرایی در ایران تبدیل به یک معضل اجتماعی شده است.

حالا می رسیم به این سوال که اگر ادامه تحصیل ندهیم، باید چه بکنیم؟

 

 

ادامه تحصیل یا کار


کسب و کار نوپا (استارتاپ)

اگر شرایط ایجاد یک کسب و کار کوچک را داریم، از شروع آن نترسیم. خیلی از ما ایده هایی در ذهن مان داریم که مطمئنیم در صورت پرورش آن، به نتایج خوبی می رسیم. شرایط لازم برای ایجاد یک کسب و کار کوچک، ایده ای خوب یا معمولی، سرمایه ای اندک و پشت کار است. کسب و کار های نوپا را که استارتاپ نیز می نامند، در بعضی موارد حتی با سرمایه های نزدیک به صفر شروع می شوند. مثلا فرض کنید کسی که توانایی های برنامه نویسی، گرافیک و … را برای ایجاد یک وبسایت دارد، احتمالا راه اندازی آن، هزینه ای نزدیک به صفر برای او خواهد داشت.

  1. یادتان باشد اکثر ما کلی از این ایده ها داریم که بسیار خوب هستند و هیچ وقت آنها را عملیاتی نمی کنیم. پس فرصت را غنیمت بشمارید و شروع کار را به تعویق نیندازید.
  2. کسب و کارهای کوچک با سرمایه اندک شکل می گیرند و آینده روشنی به لحاظ مالی هم دارند، ولی نیازمند تلاش و صبر هستند. روی صبر تاکید می کنیم؛ به این معنی که این مدل کسب و کارها مثل راه اندازی یک مغازه نیستند که از روز اول مشتری داشته باشد

 

مهارت آموزی

مهارت کسب کنید. اگر هیچ ایده ای ندارید و حداقل سرمایه را برای کسب و کار تازه ای نیز ندارید، به دنبال کسب مهارت باشید. در دنیای امروز کسانی درآمد خوبی دارند که مهارت های مناسبی دارند و در آن مهارت شهرت پیدا کرده اند و جز بهترین ها هستند. در کسب مهارت نیز با خیال آسوده به سراغ علاقه تان بروید یا اگر در اطرافیان فرصتی مهیا شده آن را جدی بگیرید. از مهارت های فنی (مثل جوشکاری، لوله کشی، کابینت سازی، کاشی کاری، مکانیکی و …) گرفته تا مهارت های ظریف تر و هنری (مثل خطاطی، نقاشی، موسیقی و …) و یا حتی مهارت های دنیای جدید (مثل برنامه نویسی، گرافیک و …) همگی، شما را از داشتن یک شغل مطمئن با درآمد خوب مطمئن خواهند کرد.

 

چند نکته:

  1. وقتی می خواهید مهارتی را کسب کنید، نگران نباشید که این مهارت چگونه برای شما ایجاد شغل و درآمد خواهد کرد. با توسعه فضای مجازی، عرضه مهارتی که دارید بسیار ساده شده و هرکسی فقط با یک گوشی هوشمند مهارت خود را عرضه می کند. همچنین وبسایت هایی هستند که شما می توانید در آنجا سفارش بگیرید و به شکل پیمانکاری انجام دهید. مثلا سایت پونیشا یک سایت ایرانی معتبر در زمینه برون سپاری پروژه های کاری یا به عبارت دیگر فریلنس (Freelance) است و کسانی که مهارت های لازم را داشته باشند (Freelancer)، می توانند به راحتی در آن کسب درآمد کنند.
  2. برای کسب مهارت هم هرچه زودتر شروع کنید، بهتر است. بعضی از ما بدون اینکه بخواهیم آموزش مهارتی را از دوران کودکی شروع کرده ایم. مثلا ممکن است شخصی از کودکی با تصمیم والدین خود، نواختن یک آلت موسیقی را آموخته باشد. در این صورت می تواند در سنین بالاتر، آن را آموزش بدهد و از آن کسب درآمد کند.
  3. یادتان باشد که کسب مهارت، می تواند انگیزه و ایده لازم برای یک کسب و کار را نیز در شما ایجاد کند.
101 دیدگاه
  • رجب ایودیک پاسخ دهيد 6 / 08 / 1401

    چرا به فکر استخدام و کار کردن برای آدم هایی هستید که کشور رو به این روز انداختن؟ من خودم به شخصه نمی تونم برای کسی کار کنم و تحصیل رو برای تجارت کنار گذاشتم چون رشته تحصیلی دانشگاهی من مورد علاقه ام نبوده و در راستای اهدافم نیست.

  • YASMIN پاسخ دهيد 29 / 07 / 1401

    دوسال هست که ترک تحصیل کردم و الان دوباره تصمیم خیلی جدی گرفتم که ادامه تحصیل کنم و الان خانوادم میگن ک تو نمیتونی ادامه بدی(شاید برا اینه ک درسم ضعیف هست:_).کلی امید داشتم ولی وقتی گفتن نمیتونی کل امیدم رفت… واقعا حس میکنم دیگه نمیتونم، دیگه واقعا هرچی فکر میکنم نمیدونم باید چیکار کنم

    • Ashkab در پاسخ به YASMIN پاسخ دهيد 19 / 09 / 1401

      بنظرت چی درسته و به چی علاقه داری واقعا درس چیزی که میخوای یا فقط میری سمتش که بگی خب علاف نمونم؟ چون ببین الان رشته و زمینه کاری های خیلی زیادی که هست که اگه واقعا به درس علاقه نداری برو سمت اونا چون اتفاقا درس راه طولانی تری برای رسیدن به یه زندگی با سطح خوبه

  • آدمبرفی پاسخ دهيد 16 / 07 / 1401

    بچه ها به نظر من ادامه تحصیل خیلی بهتره چون هم آدم تحصیل کرده و باسواد میشیم هم میتونیم در مراکزی با حقوق بالا استخدام بشیم هم میتونیم از برخی خدمات مثل کسر از اقساط و وام و….استفاده کنیم من میگم کنار درس خوندن کلاس های مختلفی که پولساز باشن مثل کلاس زبان،نمد دوزی،نقاشی و….برید که هم کار کنین هم درس بخونین این نظر من بود چون خودم پایه هشتمم میخوام با نمد دوزی پول در بیارم به توی برخی از سایت ها خوندم نوشته بود آدم میتونه با نمد دوزی حتی ماهی 9میلیون هم دربیاره

    • مهدی در پاسخ به آدمبرفی پاسخ دهيد 18 / 07 / 1401

      حقوق بالا کجا بود

      • Sajjad در پاسخ به مهدی پاسخ دهيد 2 / 11 / 1401

        متاسفانه من کاملا با نظرت مخالفم اول این که اغلب شغل هایی که ما اخر با تحصیل به اونا میرسیم در حد شغل هایی است که ما بدون تحصیل هم میتونیم به اونا برسیم! برای مثال من فکر میکنم برای شغلی مانند سوپر مارکتی یا نانوایی حتی نیاز به دیپلمم نیست! (هرگز به نانوا ها و سوپرمارکت دارهای عزیز توهین نمیکنم) حتی واسه رسیدن به شغل هایی مثل خیاطی، لباس فروشی کفش فروشی، یا از اون طرف ریخته گری، تراشکاری، فرزکاری و…. هم هیچ نیازی به تحصیل نیست شغل هایی مثل مکانیکی یا تراشکاریو ادم با شاگردی و کار بهتر یاد میگیره تا تحصیل شاید تنها شغل هایی که ارزش تحصیل کردنو داشته باشن شغل هایی با سطح درامد دکتری، خلبانی یا مثلا وکالت باشن که متاسفانه اغلب ما و والدین ما به این نکته توجه نمیکنیم که رسیدن به این شغل ها هرگز کار اسانی نیست این بود نظر من و من به نظر همتون احترام میذارم موفق باشید ❤️

  • شایان پاسخ دهيد 11 / 07 / 1401

    سلام خسته نباشید
    من کلی ایده های پولساز دارم که من رو ثروتمند میکنه
    مدرسه هم توان ادامه دادن ندارم آسیب جسمی و روحی روانی بهم وارد میکنه
    میخوام ترک تحصیل کنم برم به سمت استعدادها و مهارت های پولسازم که منو ثروتمند میکنه
    ما خیلی ثروتمندان هم داریم که با ترک تحصیل هم پولدار شدن
    ترک تحصیل های موفق زودتر از همکلاسی‌ هایشان شروع به کار می‌ کنند. چون باید پول در بیاورند، تلاش میکنند بیشتر در کلاس‌ هایشان غیبت می‌ کنند و نمره‌ هایشان پایین می‌ آید. در عوض تجربه‌ هایی به‌ دست می‌ آورند که آنها رو ثروتمند میکنه
    همیشه هم که نمیشه به مدرسه و دانشگاه رفت راه دیگری هم وجود دارند
    یعنی خداوندی خدا قسم اونقدری موفق میشم که یک روز اونایی که نخواستنم بعد از شنیدن اسمم ، شهرت و ثروتم انگشت به دهان بمونن
    بزودی اونقدر ثروتمند میشم که میلیون میشه برام پول خورد
    ترک تحصیل میکنم دیوانه وار تلاش میکنم که به رویاهام برسم پس اگر منو اون بالا دیدی بگو ثروت حقش بود………….

    • محمد رضا در پاسخ به شایان پاسخ دهيد 25 / 07 / 1401

      داداش ساقیت عوض کن
      خودم به شخصی نوعی میتونم بگم ترک تحصیل کردم و به اون چیزهای که میخواستم برسم رسیدم ولی الان تو ۳۶ سالگی باز دارم درس میخونم به هر جای برسیم باز باید درس ادامه بدیم چون باید تو جامعه زندگی کنیم
      الان دو تا شرکت دارم ولی تو رشته دکتری قبول شدم و دارم ادامه تحصیل میدهم

  • فرشته پاسخ دهيد 16 / 06 / 1401

    من فرشته عباسی هستم _ دانش آموز کلاس هفتم _ شاگرد اول هستم _ اما حس می کنم آیندم قرار بد باشد

    • محمد در پاسخ به فرشته پاسخ دهيد 29 / 06 / 1401

      سلام فرشته جان من به عنوان یه جوون 21 ساله که مسیر تحصیلی رو کامل طی کردم و در دانشگاه خوبی درس میخونم از الان بهت توصیه میکنم حتی اگر روی درسات تمرکز نمیکنی روی زبان انگلیسی به شدت تمرکز کن یعنی اگه روزی 4 ساعت هم شده زبان بخونی ولی دروس بی کاربرد پایه هفتم مثل اجتماعی هدیه اسمانی یا … نخوانی مهم نیس. نگران اینده هم نباش منم وقتی همسن تو بودم میگفتم اینقدر پول شهریه برای من میدن اگه من موفق نشم باعث سرافکندگیه ولی میگم که همینکه توی مسیر یادگیری باشی هیچ وقت بازنده نیستی و هیچوقت به نتیجه نگاه نکن همیشه به مسیر نگاه کن. چون به نتیجه نگاه بکنی یا افسرده میشی یا بی انگیزه. به چیزی که علاقه داری جذب شو و زبان انگلیسی رو حتی اگه متنفر هستی یاد بگیر.

    • Abbas در پاسخ به فرشته پاسخ دهيد 22 / 07 / 1401

      سلام فرشته جان و دوستان عزیزم.
      وقتی که پوچی دنیا رو درک کردید و فهمید آخر همه چیز هیچه و زندگی معنایی نداره ، اما مرد یا انسان بالغ کسیه که با این حال بجنگ ادامه بده ، چه بد ، چه خوب ، باید ادامه داد و جنگید.
      همیشه که نباید آینده رو ، روشن دید باید یادگرفت که حتی اگر آینده تاریک بود بازم جنگید.
      راجب کار و تحصیلم : اگر اینها نبودن انسانها از فرط ملال ،کارهای ناشایست بسیاری انجام میدادن ، همین درد و رنجهاست ک ما انسانهارو زره ای بهم نزدیک میکنه و رحم و مرام و عاطفه رو در دل ما جای میده.