پست قبلی تحلیل و بررسی آماری کنکور سراسری 1400 رشته انسانی پست بعدی برنامه امتحانات نهایی دروس پایه دوازدهم خرداد ماه ۱۴۰۱ منتشر شد تحلیل و بررسی نتایج کنکور سراسری 1400، محرمانه های سنجش

تحلیل و بررسی نتایج کنکور سراسری 1400، محرمانه های سنجش

0 رای 0
تحلیل و بررسی نتایج کنکور سراسری 1400، محرمانه های سنجش

16

در این مقاله قصد داریم کنکور سراسری 1400 رو براساس نتایج آن، تحلیل و بررسی کنیم. این تحلیل ها در زمان های خاص، به ویژه دوران جمع بندی، می تونه مسیر شما رو تغییر بده و به برنامه ریزی شما کمک کنه!

 

عمومی های مرگبار!

فقط به سؤال هایی که بلدید، پاسخ دهید!

آیا می دونید که در آزمون سراسری سال 1400 تعداد داوطلبانی که به همه سؤالات درس ادبیات پاسخ غلط دادند، سه برابر تعداد داوطلبانی بودند که به همۀ سؤال های زیست شناسی پاسخ منفی دادند؟! بقیه دروس عمومی هم با اندکی تفاوت، همین وضعیت دارند! یعنی تعداد داوطلبانی که، به تمامی یا قریب به اتفاق سؤال های دروس عمومی پاسخ صحیح ندادند، حتی از دروس اختصاصی هم بیشتر بودند.

 دلیل این امر چیه ؟

داوطلبان، تصور می کنند که بدون دانش لازم و با تکیه بر اطلاعات عمومی یا به یاری شانس و اقبال و تکینک های غیرعلمی می تونند به سؤال های عمومی پاسخ بدند؛ ولی چنین تصوری را نسبت به دروس اختصاصی ندارندمیخوایم بگیم که آزمون سراسری، محل آزمون و خطا نیست و نباید به سؤال های آن به طور سرسری پاسخ داد (گاه می شنویم که داوطلبی می گیه! حوصله کافی یا زمان لازم را برای خواندن همۀ گزینه ها نداشتم و برای همین، وقتی دیدم که گزینه اول یا دوم به نظرم درسته، همون انتخاب کردم!) همچنین نباید به امید شانس و اقبال، گزینه ها را بدون دانش و دقت لازم انتخاب کرد؛ پس اگر این روزها در درسی آمادگی ندارید، باید در مدت باقی مانده تا زمان برگزاری آزمون سراسری سال آینده، به مطالعه مباحثی از درس ها بپردازید تا بتونید حداقل به چند سؤال معدود در همان درس پاسخ صحیح بدید، چون کسب نمره منفی، بسیار بدتر از به دست آوردن نمره صفره.

توجه داشته باشید که کنکور، یک مسابقه است و قرار نیست که شما به همه سؤال های آن، پاسخ صحیح بدید، بلکه لازمه که در مقایسه با سایر داوطلبان، وضعیت بهتری داشته باشید، و این امر، بدون دقت و هوشمندی در پاسخگویی به سؤال ها، به دست نخواهد آمد.

 

سرگذشت ریاضی کنکور

میانگین درصد نمرات خام در هر سال یکسان نیست

برای مثال، در سال  97، 13 داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی در درس ریاضی به 100 درصد سؤال ها پاسخ صحیح داده و 38.53 درصد داوطلبان نیز در همین درس، درصد منفی کسب کرده اند. در سال 98 نیز، 44 داوطلب به 100 درصد سؤال های ریاضی پاسخ صحیح داده و 20/87 درصد داوطلبان نیز در این درس، درصد منفی کسب کرده اند. در سال 99 هم تعداد داوطلبانی که به 100 درصد سؤال های ریاضی پاسخ صحیح داده اند، 25 نفر بوده است و 20.37 درصد داوطلبان نیز در این درس نمرۀ منفی کسب کرده اند، و در سال 1400 هم هیچ یک از داوطلبان به 100 درصد سؤال های این درس پاسخ صحیح نداده اند و 18.89 درصد داوطلبان نیز در این درس نمرۀ منفی کسب کرده اند.

 یکی از نکات جالب در این آمار این است که با وجود سخت بودن سؤال های ریاضی، تعداد داوطلبانی که ریاضی را منفی زده اند، کمتر از سه سال گذشته است.

 

فقط یک سوال!

پیشی گرفتن از 51 درصد داوطلبان فقط با پاسخ دادن به یک سؤال!

هر ساله از تعدادی از داوطلبان می شنویم که به دلیل بی علاقگی به برخی از دروس یا سخت بودن بعضی از دروس دیگر، یک یا دو درس را کنار گذاشتن و می خوان در کنکور اصلاَ پاسخ ندن! در حالی که هر قدر هم که یک درس دشوار باشه یا داوطلب هر قدر هم که در یک درس ضعیف باشه، باز هم می تونه با برنامه ریزی و مطالعه حساب شده، دست کم به سه یا چهار سؤال اون درس پاسخ صحیح بده، و همین مقدار پاسخگویی می تونه داوطلب از خیل قابل عظیمی از رقباش جلو بندازه؛

برای مثال، سال گذشته اگر داوطلبی تنها و تنها به یک سؤال شیمی درست پاسخ می داد و در ضمن به هیچ یک از سؤال های این درس پاسخ غلط نمی داد، از 51.5 درصد داوطلبان در این درس پیشی می گرفت!

بنابراین، به هیچ وجه هیچ درسی هر چند دشوار نباید کنار گذاشت بلکه با کمک دبیر و مشاور، مبحث یا مباحثی از همان درس انتخاب و همون ها رو با دقت مطالعه کنید.

سبقت از 67 درصد رقیبان کنکور فقط با یک تست!

آیا می دانید که در آزمون سراسری سال 98، بیش از 73 درصد داوطلبان کنکور انسانی، در درس زبان خارجی درصد منفی یا صفر کسب کرده اند؟!

این تعداد درسال 99 بیش از 74 درصد و در سال 1400 بیش از 67 درصد بوده است.

حال سؤال اینجاست که آیا این دسته از داوطلبان، نمی توانستند حداقل به دو سؤال زبان خارجی در آزمون سراسری پاسخ صحیح بدهند و البته به هیچ یک از سؤال ها نیز پاسخ غلط ندهند.

 اگر در سال 1400، داوطلبی تنها به یک سؤال زبان خارجی پاسخ صحیح می داد و به هیچ یک از سؤال های این درس نیز پاسخ غلط نمی داد، از 31/67 درصد داوطلبان در این درس، درصد بهتری کسب می کرد!

 

100 درصدهای الکی

به هیچ وجه تک درس نخوانید!

یکی از اشتباهات رایج و بشدت غلط کنکوری ها اینکه برای موفقیت، روی یک درس تاکید می کنند و تصور می کنند که اگر یک درس را عالی پاسخ بدند می تونه ضعف اون ها رو در سایر درس ها جبران کنه!

 اما آمار نحوۀ پاسخگویی داوطلبان، هر ساله اطلاعاتی بر خلاف این دیدگاه به ما میده؛

برای مثال، با وجود اینکه شیمی درس سختی بوده و فقط یک داوطلب در رشته ریاضی تونسته درصد 92.4 کسب کنه و سایر داوطلبان کمتر از 90 درصد زدند. اما همین داوطلب جزء 1000 نفر اول رشته ریاضی نیست!

جالب اینجاست که در کنکور 99 نیز تنها یک داوطلب در درس شیمی، درصد 88.6 کسب کرده و سایر داوطلبان کمتر از 80 درصد زدند، باز هم همین داوطلب نتونسته جزء 1000 نفر اول کشوری رشته ریاضی باشه.

پس به هیچ وجه، وقت خود را صرف مطالعۀ یک درس نکنید و برای هر درس، با توجه به ضریب آن در آزمون سراسری و ضعف یا توانایی خود در اون درس، وقت بذارید.

 

عمومی سخت تر است یا اختصاصی؟!

بر اساس شانس و اقبال به سؤال ها پاسخ ندهید!

آیا می دونید که در کنکور رشته ریاضی سال 1400، تعداد داوطلبانی که در درس زبان خارجی درصد منفی کسب کردند، 20 هزار و 103 داوطلب و تعداد داوطلبانی که در درس ریاضی  نمرۀ منفی کسب کرده اند، 20 هزار و 186 داوطلب بوده است؟ درصورتی که درس ریاضی 1400 سخت ترین درس کنکور دهه ی 90 بوده! این آمار در درس ادبیات فارسی نیز 19 هزار و 976 داوطلب بوده؛

 چرا؟

آیا جز اینکه داوطلبان تصور می کنند که در دروس عمومی، میشه بدون داشتن دانش و اطلاعات لازم، به برخی از سؤال ها پاسخ صحیح داد یا بر اساس تبلیغات برخی از مؤسسه ها، از روش های غیر علمی برای پاسخگویی به این سؤال ها استفاده کردخ و به همین دلیل نمرۀ منفی کسب می کنند؟

مطمئن باشید که در آزمون سراسری، نمی تونید بدون داشتن دانش و مهارت علمی لازم و همچنین بدون تست زدن و تمرین و ممارست، به سوالات جواب بدید، و اگر یک سؤال را هم بر اساس شانس و اقبال، درست پاسخ دادید، حتما سؤال های بیشتری را غلط پاسخ می دید و در نهایت درصدتون منفی میشه، که بسیار بدتر از پاسخ ندادن و صفر زدنه!

 

اول شدن یا بهتر بودن مسئله این است!

کنکور، یک مسابقۀ علمی است و باید در این مسابقه، از دیگران بهتر باشید!

کنکور، یک مسابقۀ علمی  است و قرار نیست که شما به 100 درصد سؤال های آن پاسخ صحیح بدید! همان طور که هیچ یک از داوطلبان در سه درس ادبیات، ریاضی و شیمی، به 100 درصد سؤال ها پاسخ صحیح ندادند.

فقط لازمه که نسبت به سایر داوطلبان وضعیت بهتری داشته باشید؛ پس به فکر پاسخ دادن به همۀ سؤال ها نباشید؛ یا اگر نتونستید به تعدادی از سؤال های یک درس پاسخ بدید، روحیۀ خودتون نبازید؛ چون شاید سؤال های این درس برای همۀ داوطلبان دشوار باشد. برای مثال، رتبۀ یک کشوری کنکور ریاضی سال 1400 میگه وقتی در سر جلسۀ آزمون، با سؤال های سخت ریاضی روبرو شدم، نه تنها مضطرب نشدم، بلکه با آرامش بیشتری به سؤال ها پاسخ دادم؛ چون می دانستم که سؤال ها برای همه دشوار است و با وجود آنکه نمی توانم به برخی از سؤال ها پاسخ دهم، اما تسلط من به درس ریاضی، می تواند نقطه قوتم در این آزمون باشد. در کل، باید دقت داشته باشید که آزمون سراسری، محل آزمون و خطا نیست و نباید به سؤال ها به طور سرسری پاسخ داد.

 

فیزیک، مرگ خاموش کنکوری ها!

در آزمون سراسری سال 98 در درس فیزیک 19.17 درصد داوطلبان درصد منفی و 27.38 درصد از داوطلبان نیز درصد صفر را کسب کردند. یعنی یا اصلاً به سؤال های این درس پاسخ نداده یا به خاطر تعداد پاسخ های غلطی که داشتند، درصد آنها صفر شده.

اما در آزمون سراسری سال 99، 18.42 درصد داوطلبان درصد منفی و 31/70 درصد آنها نیز درصد صفر را در درس فیزیک کسب کرده اند و در سال 1400 نیز در همین درس، 24/71 درصد از داوطلبان، درصد منفی و 31/12 درصد از داوطلبان هم درصد صفر را کسب کرده اند.

یعنی عملکرد داوطلبین روز به روز در درس فیزیک ضعیف تر شده!

 

سنجش می گوید: کنکور غول نیست!

می گویند ریاضی کنکور 1400 سخت بود؛ خیلی سخت و برای همین نتوانستیم به سؤال ها پاسخ دهیم؛ اما آیا به راستی یک دانش آموز متوسط، حتی به دو سؤال ریاضی نیز نمی توانست پاسخ صحیح دهد و سایر سؤال های آن را رها کند؟!

 چرا باید 261 هزار و 403 داوطلب، یعنی بیش از 53 درصد داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی، نمرۀ منفی کسب نمایند؟

بدون شک، در یک آزمون مهم ملی، باید تعدادی از سؤال ها دشوار باشد تا بتواند به درستی سطح علمی داوطلبان را بسنجد؛ اما آیا واقعاً تمامی سؤال های یک درس دشوار هستند یا تعدادی از داوطلبان برخی از درس­ها را رها می کنند و در سر آزمون هم، بدون دانش لازم، به سؤال های همان درس پاسخ می­دهند؟! آیا نمی شود از 30 سؤال ریاضی (رشته تجربی)، حداقل به دو یا سه سؤال این درس پاسخ صحیح داد؟ متاسفانه در بقیۀ درس ها نیز وضعیت به همین منوال است؛ برای مثال، در درس زبان عمومی  44/27 درصد داوطلبان درصد منفی یا صفر کسب کرده اند؛ در حالی که به گفته دبیران و کارشناسان دروس مختلف علوم تجربی، اگر هر داوطلب تنها به کتاب های درسی خود مسلط باشد، می تواند پاسخگوی بخش قابل توجهی از سؤال ها باشد.

 

آنچه در کنکور انسانی 1400 گذشت! عجیب اما واقعی!

در سال 1400، 332 هزار و 99 داوطلب گروه آزمایشی علوم انسانی در جلسه آزمون حضور داشتند؛ در واقع، 28.1 درصد کل حاضران در جلسه آزمون 1400، داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی بوده اند.

در گروه آزمایشی علوم انسانی، هیچ یک از داوطلبان به 100 درصد سؤال های دروس ادبیات فارسی عمومی، ادبیات فارسی تخصصی، تاریخ و جغرافیا و فلسفه و منطق پاسخ صحیح نداده اند و در بین داوطلبان حاضر در جلسه گروه آزمایشی علوم انسانی، 50 هزار و 844 نفر، در درس زبان خارجی نمرۀ منفی کسب کرده اند؛ زیرا برخی از داوطلبان، تصور کرده اند که می توان بر اساس شانس و اقبال، به سؤال های دروس عمومی پاسخ صحیح داد؛ در نتیجه، بدون هیچ آمادگی، سراغ این دسته از سؤال ها رفته اند.

 

سخت یا آسون فرقی نمی کنه!

شانس و اقبال در آزمون سراسری جایگاهی ندارد!

در کنکور سال 1400، داوطلبان رشته انسانی در درس ریاضی، ضعیف ترین نتیجه را داشتند و میانگین پاسخگویی آنها به این درس 5/1 درصد بوده، و بیش از 53 درصد داوطلبان، یا به سؤال های ریاضی پاسخ ندادند، یا پاسخ های مثبت به خاطر بیشتر بودن پاسخ های منفی  بی تاثیر شده و نمره صفر را کسب کردند. اما نکته جالب اینجاست که، تعداد داوطلبانی که در درس ریاضی دشوار نمره منفی کسب کردند، از درس ادبیات فارسی عمومی کمتره؛

 یعنی 22 درصد داوطلبان، در درس ریاضی نمره منفی کسب کردند، اما در درس ادبیات عمومی، این آمار به 29.79 درصد می رسد؛ زیرا تصور می کنند که بدون داشتن دانش و آگاهی کافی و فقط بر پایه شانس و اقبال یا اطلاعات عمومی ، می تونند پاسخگوی سؤالات برخی از دروس عمومی کنکور باشند!

 می خوایم بگیم که به هیچ وجه نمی توان به سؤال های آزمون سراسری در یک درس (حتی درس های عمومی و حتی در رشته انسانی) به طور اتفاقی پاسخ داد و درصد خوب یا مثبتی کسب کرد؛

 پس اگر این روزها در درسی آمادگی ندارید، یا باید در همین زمان باقی مانده، به مطالعه مبحث یا مباحثی بپردازید که بتوانید به چند سؤال معدود در همون درس پاسخ صحیح بدید، و یا اینکه به طور کامل به هیچ یک از سؤال های اون درس در آزمون سراسری پاسخ ندید؛

چوت کسب نمره منفی، بسیار بدتر از نمره صفره!!!

 

رتبه های برتر کنکور انسانی چه درصدهایی می آورند؟

پیش از این گفتیم که در آزمون سراسری 1400 ، درس ریاضی برای داوطلبان رشته انسانی دشوار بود و این درس پایین ترین میانگین را در بین تمام درس ها داشت. اما نکته جالب اینجاست که تنها دو داوطلب در این درس به 100 درصد سؤال ها پاسخ صحیح داده و همان دو داوطلب نیز جزو 200 نفر اول کشوری در این گروه نبوده اند!!!

می خواهیم بگوییم که حتی کسب درصد عالی در درسی مثل ریاضی، که برای بسیاری از داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی، درسی دشوار است، به تنهایی نمی تواند عامل کسب رتبۀ بسیار خوب گردد.

 

رتبه های برتر کنکور تجربی چه درصدهایی می آورند؟

«اگر زیست شناسی را خوب بزنید، قبولی شما در آزمون سراسری تضمین شده است؛ چون برای رشتۀ پزشکی ضریب 12 دارد.»

شبیه این جملات را دربارۀ هر درسی از سوی برخی از  مؤسسه های آموزشی یا مدرسان کنکور می شنویم؛ افرادی که مدعی هستند اگر در یک درس یا تعدادی از دروس، نمرات خوبی کسب کنید، رتبه خوبی در آزمون سراسری به دست می آورید؛ اما درصد رتبه های برتر آزمون سراسری، بیانگر چیز دیگری است؛

برای مثال، یکی از داوطلبانی که جزء 1000 نفر اول گروه آزمایشی علوم تجربی بوده، در درس زیست شناسی، درصد نمره اش 4 است و داوطلبی دیگر نیز زبان خارجی را صفر زده و با این وجود، جزء داوطلبان زیر هزار کشوری بوده است!

البته بی شک، این داوطلبان، که تعدادشان نیز بسیار کم است و استثنا هستند، درس های دیگر خود را بسیار عالی پاسخگو بوده اند که توانسته اند جزء 1000 نفر اول کشوری باشند.

 فقط می خواهیم بگوییم که نمی توان برای موفقیت در آزمون سراسری، حکم صادر کرد و یک راه مشخص و مستقیم نشان داد و اعتقاد داشت که موفقیت در این آزمون، در گروِ پیروی از راهی است که من ارایه می کنم!

لازم به یادآوری است که میانگین درصد نمره خام داوطلبان برتر، در همۀ دروس آزمون سراسری، به طور نسبی یکسان است؛ به عبارت دیگر، داوطلبان برتر برای موفقیت و کسب نمرات خوب در همۀ دروس تلاش می­کنند.

 

رتبه های برتر کنکور ریاضی چه درصدهایی می آورند؟

«اگر یک درس اختصاصی  را 100 درصد بزنید، حتماً رتبۀ دو رقمی می­ آورید.»

 این جمله را بارها از زبان داوطلبان کنکور شنیده ایم؛ افرادی که بر اساس شایعاتی که شنیده اند، تصور می کنند که اگر روی یک درس، که نقطۀ قوت آنهاست، سرمایه گذاری کنند و تلاش کنند تا به 100 درصد سؤال های آن درس پاسخ صحیح بدهند، رتبۀ ایده آلی در آزمون سراسری کسب خواهند کرد؛ در نتیجه، تمام همّ و غمّ خود را فقط صرف مطالعه و یادگیری یک درس می­کنند و با این کار خود، دو آسیب جدی می بینند:

از یک سو احتمال اینکه بتوانند به 100 درصد سؤال های یک درس پاسخ صحیح بدهند، بسیار کم است، و از سوی دیگر، از درس­های دیگر باز می­مانند و نمی توانند در سطح مناسبی به سؤال­های سایر دروس پاسخ دهند.

همچنین نگاهی به وضعیت داوطلبان رشته ریاضی سال 1400 به ما نشان می­دهد که  می توان در هر درسی درصد 100 را کسب کرد، اما جزو نفرات برتر (1000 نفر اول) نشد؛

 برای مثال، از 47 داوطلب رشته ریاضی، که درس معارف اسلامی را 100 درصد صحیح پاسخ داده اند، تنها 34 داوطلب جزو 1000 نفر اول کشوری هستند. همچنین از 4 داوطلبی که در درس مهم ریاضی، درصد 80 درصد به بالا کسب کرده اند، دو نفر  جزو 1000 نفر اول کشوری نیستند!  

می خواهیم بگوییم که حتی کسب درصد عالی در درسی مثل ریاضی، که برای بسیاری از داوطلبان رشته ریاضی، نیز درسی دشوار است، نمی تواند عامل کسب رتبۀ بسیار خوب گردد.

آنچه مهم است، این است که میانگین درصد نمرات خام داوطلبان برتر، در همۀ دروس آزمون سراسری به طور نسبی یکسان است؛ به عبارت دیگر، داوطلبان برتر، برای موفقیت و کسب درصد خوب در همۀ دروس تلاش می­کنند.

البته در میان هزار نفر اول کشور، معدود داوطلبانی هم هستند که در یک درس نمره خوبی کسب نکرده اند. این افراد در سایر درس ها نمره بسیار بالایی کسب کرده اند؛ برای مثال، داوطلبی که در درس ادبیات درصد منفی را کسب کرده، بی شک، در سایر درس های عمومی و اختصاصی نیز، درصد بالایی کسب کرده که توانسته است جزو نفرات برتر کشوری رشته ریاضی باشد. 

منبع پیک سنجش

0 از 5 (0)
? امتیاز شما در رابطه با این مقاله

1 دیدگاه

تحلیل و بررسی نتایج کنکور سراسری 1400، محرمانه های سنجش


  1. سلام و ممنونم از توضیحات واقعا خوب و کاملتون و نوع نگارش متنتون که بسیار جذاب هست. لطفا ادامه بدید. ممنون

    پاسخ دهید

برای ارسال دیدگاه، وارد حساب کاربری خود شوید وارد حساب کاربردی شوید