اگر شما هم از دانشآموزان رشته تجربیای هستید که از درس ریاضی، فراریاند، در مطالعات کنکوری خود در خواهید یافت که باید بیشتر از قبل به این درس، اهمیت نشان دهید. درس ریاضی در کنکور تجربی، ضریب 7 دارد و بعد از زیستشناسی (با ضریب 12) و شیمی (با ضریب 9)، در کنار فیزیک، تاثیری […]
نکات مهم برای انتخاب کتاب کمک درسی پایه ابتدایی چیست؟ افزایش سطح پیچیدگی و تنوع موضوعات درسی در دبستان، باعث شده کودکان از همان مقاطع ابتدایی، به خواندن کتابهای کمکدرسی، روی بیاورند. این کتابها با سادهتر کردن موضوعات، توضیح بیشتر در مورد مباحث و ایجاد جذابیت از طریق طراحیهای گرافیکی و تصاویر مختلف، میتوانند علاوه بر کمک به بهتر شدن عملکرد دانشآموزان در دروس مختلف، جذابیت درس خواندن را برای آنها، افزایش دهند.
اما چه نکاتی را باید در زمان انتخاب و خرید کتاب کمک درسی پایه ابتدایی، در نظر گرفت؟ اگر شما هم کودکی دبستانی دارید و قصد دارید برای او کتاب کمکآموزشی تهیه کنید یا حتی خود، کودکی دبستانی هستید که میخواهید در دروس مختلف، پیشرفت داشته باشید، با ما همراه باشید تا در این مقاله، ویژگیهای مهم یک کتاب کمکآموزشی مناسب برای دانشآموزان پایه ابتدایی را بررسی کنیم.
زبان ساده و روان
کتابهای درسی مدارس، حتی در مقطع ابتدایی، گاهی دارای مطالبی هستند که به زبان خشک، پیچیده و رسمی نوشته شده و با روحیات دانشآموزان سنین ابتدایی، نامانوس است. در این مورد، کتابهای کمکدرسی میتوانند به کمک دانشآموزان ابتدایی بیایند.
کتاب کمک درسی پایه ابتدایی، باید مطالب کتاب درسی را به صورت سادهتر، تشریح کرده و توضیح دهند. این نوع کتابها باید درک دانشآموزان را از دروس آموزش داده شده در مدرسه، افزایش داده و دانستههای او را عمیقتر کنند.
ساختار منظم و دستهبندی شده
نحوه چیدمان و قرارگیری مطالب در کتابهای کمکدرسی، باید به کتاب درسی، نزدیک باشد تا دانشآموز در زمان خواندن مباحث مختلف، دچار سردرگمی نشود. اما در عین حال، کتابهای کمکدرسی مناسب پایه ابتدایی، این فرصت را در اختیار دارند تا نامرتبیها و پراکندگی مطالب کتاب درسی را برطرف کرده و ساختار منظمی برای قرارگیری مطالب جدید در ذهن دانشآموز، در نظر بگیرند که به نظم ذهنی او نیز کمک کند. انتخاب ساختار منظم و دستهبندی شده برای مطالب آموزشی در این کتابها، به یادگیری سریعتر و افزایش تمرکز دانشآموز میانجامد.
پوشش تمامی موضوعات درسی
پر واضح است که کتاب کمک درسی پایه ابتدایی، مثل کتابهای کمکدرسی پایههای دیگر، باید پوشش کاملی بر همه موضوعات کتاب درسی، داشته باشند و بتوانند همه اصول و نکات مهم مباحث مختلف را به دانشآموزان یاد دهند.
پاسخ به سوالات رایج
کتاب درسی، ممکن است کاستیهایی داشته باشد که در ذهن کنجکاو دانشآموزان ابتدایی، ایجاد سوال و ابهام کند. کتاب کمک درسی پایه ابتدایی، باید بتوانند نقصها و کاستیهای توضیحات کتاب درسی و سردرگمیهای دانشآموزان را برطرف کرده و به سوالات متداول آنها پاسخ دهد. یک کتاب کمکآموزشی خوب میتواند مباحث مختلف را با شفافیت بیشتری به دانشآموزان، آموزش دهد.
تمرینهای متنوع
کتابهای کمکدرسی پایه ابتدایی، مثل همه انواع کتاب کمکدرسی، علاوه بر پوشش کامل همه مطالب کتاب درسی، باید طیف مختلفی از انواع تیپهای سوالی را در برداشته باشد تا بتواند به افزایش آمادگی دانشآموزان برای امتحانات، کمک کند. خواندن و حل نمونه سوالات امتحانی و تمرینات متنوع، میتواند به تدریج مطالب را در ذهن دانشآموز، تثبیت کرده و به او اعتماد به نفس رویارویی با سوالات امتحانی پایان ترم را بدهد.
پاسخهای تشریحی
آزمایشها، فعالیتها و پرسشهای متن کتاب درسی، از سوالاتی هستند که ممکن است در امتحانات، مورد پرسش قرار بگیرند. بنابراین دانستن پاسخ آنها، از مراحل مهم یادگیری دروس برای آمادگی برای امتحانهای ترم و نیمترم، به حساب میآید.
ممکن است پاسخ کامل این سوالات یا آموزش درست نحوه پاسخدهی به آنها، در کلاس درسی، پوشش داده نشود و وظیفه کمک به درک و یادگیری چگونگی پاسخ به سوالات کتاب درسی، بر عهده کتاب کمکدرسی قرار بگیرد. توضیح کامل و نوشتن پاسخهای تشریحی برای فعالیتها و نمونهسوالات کتاب درسی، به دانشآموز کمک میکند ذهنیت آمادهتری برای شرکت در آزمونهای مهم مثل ترم اول و ترم دوم، داشته باشد.
ارزیابی پیشرفت
علاوه بر سوالات تمرینی موجود در کتاب، بهتر است در پایان کتابهای کمکدرسی، چندین نمونهآزمون در قالبی مشابه امتحانهای ترم، قرار گیرد تا دانشآموزان در روزهای آخر ترم و در زمان مرور و جمعبندی قبل از امتحانات، به آنها مراجعه و با حل کردنشان، میزان آمادگی خود را راحتتر و دقیقتر بسنجند.
تصاویر و گرافیک جذاب
آموزش مباحث پیچیدهتر و دشوارتر به دانشآموزان ابتدایی، با استفاده از ابزارهای بصری، سادهتر و سریعتر انجام میگیرد. از این رو میتوان گفت که استفاده از تصاویر بامزه، رنگآمیزیهای شاد و دوستداشتنی و طراحیهای گرافیکی جذاب، میتواند علاوه بر افزایش تمایل دانشآموزان به مطالعه کتاب کمکدرسی، به آسانتر شدن یادگیری دروس توسط این دانشآموزان نیز کمک کند.
تنوع در فعالیتها
ممکن است مطالب نوشته شده در کتاب درسی، برای بسیاری از دانشآموزان، جذابیت کافی نداشته باشد. کتاب کمکدرسی با استفاده از درهمآمیختن آموزش با ویدیوها و ویسهای آموزشی، آزمایشهای جذابتر، پرسشهای خلاقانه، طرح معما یا حتی معرفی بازی مرتبط با درس، میتواند جذابیت مطالعه دروس را برای دانشآموزان ابتدایی، افزایش دهد.
از سویی دیگر، تنوع در فعالیتهای معرفی شده به دانشآموز، میتواند ابعاد مختلفی را به فرآیند یادگیری افزوده و ذهن دانشآموز را از زوایای گوناگون تحریک کرده و به فعالیت وا دارد.
مطالب کاربردی و واقعی
بهتر است در دروسی مثل علوم، در کتابهای کمکدرسی، از آزمایشهای کاربردی و واقعی برای آموزش، استفاده شود. بدین ترتیب، با افزایش تعامل دانشآموز، با مطالب آموزشی، یادگیری درس برای دانشآموز به طرز قابل توجهی، جذابتر و ملموستر شده و بدین ترتیب، نکات مربوط به آن درس، راحتتر در ذهنشان جای گرفته و در حافظهشان ماندگار میشود.
توجه به تفاوتهای فردی
در تالیف کتابهای کمکدرسی مناسب پایه ابتدایی، باید نیازها و تواناییهای همه دانشآموزان، در نظر گرفته شود. در این نوع کتابها، توضیح مطالب و تمرینهای کتاب، باید بتواند به ارتقای سطح علمی دانشآموزان ضعیفتر کمک کرده و دانشآموزان سطح بالاتر را نیز تا حدی به چالش بکشد. از این رو بهتر است که در هر درس، سوالات و مطالب چالشیتر برای دانشآموزان قوی نیز در نظر گرفته شود.
ایجاد انگیزه
کتابهای کمکدرسی دوره ابتدایی میتوانند شامل رقابتها، آزمونها و مسابقاتی باشند که بین دانشآموزان یک پایه برگزار شده و دارای یک سیستم امتیازبندی هستند. بدین ترتیب دانشآموزان به قصد افزایش امتیازهای خود یا برنده شدن در این رقابتها، انگیزه بیشتری برای یادگیری و مطالعه این کتابها، خواهند داشت. این سیستم رقابتی میتواند از طریق اسکن کردن یک کیوآرکد یا وبسایت انتشارات کتابهای کمکآموزشی، در اختیار دانشآموزان قرار بگیرد.
تمرکز بر تفکر انتقادی
یک کتاب کمکدرسی خوب، میتواند به ارتقای ذهن دانشآموز و توانایی او در تفکر انتقادی کمک کند. داشتن مهارت در تفکر انتقادی، علاوه بر کمک به بهتر شدن در مطالعه دروس، در زندگی روزمره نیز خلاقیت و توانایی تفکر مستقل دانشآموز را بهبود میبخشد.
کتابهای کمکآموزشی، با به چالش کشیدن خلاقیت ذهن دانشآموز، تحریک کنجکاوی و پرسیدن نظر او در مورد مسائل گوناگون، میتوانند دانشآموزان را تشویق کنند که به صورت انتقادی، فکر کنند.
پشتیبانی از یادگیری گروهی
کتاب کمک آموزشی، میتوانند با گنجاندن فعالیتهای گروهی، در میان تمریناتشان، دانشآموزان را به حل مسائل و فعالیت در گروه، تشویق کنند. با این کار، علاوه بر حل تمرینها و سوالات، دانشآموزان میتوانند توانایی خود را در تعامل اجتماعی با دیگران، تقویت کنند.
نتیجهگیری
به نظر شما کتابهای کمکدرسی مناسب دانشآموزان دبستانی، چه ویژگیهای دیگری باید داشته باشد؟ میتوانید نظرات خود را در این مورد، از طریق بخش نظرات بیان کنید.
نکات مهم برای انتخاب کتاب کمک درسی مناسب پایه ابتدایی
هنوز بررسیای ثبت نشده است.