وسایل مورد نیاز برای درس خواندن کنکوری ها
مهم نیست که چند بار آن را پشت سر گذراندهاید، شروع سال تحصیلی معمولا برای دانشآموزان، خصوصاً دانشآموزان دوره دوم متوسطه و کنکوری، استرسزا میباشد. شروع سال تحصیلی جدید یک دوران طلایی و حساس برای آن دسته از دانشآموزانی است که خود را برای کنکور سراسری آماده میکنند، زیرا این دانشآموزان از اهمیت این زمان سرنوشتساز کاملا آگاهی دارند.
استفادۀ بهینه و درست از زمان یکی از مهمترین فاکتورهای قبولی در کنکور سراسری میباشد و این در حالی است که دانشآموزان از هر ابزار و موقعیتی استفاده میکنند تا از وقت خود نهایت صرفهجویی و استفاده را کنند.
علاوه بر کتابهای درسی و کمک آموزشی، وسایلی که برای درس خواندن لازم است، مانند انواع لوازم تحریر اعم از ماژیک هایلایت ، کلاسور و کاغذ کلاسور … و حتی لوازم الکترونیکی مانند کامپیوتر، لپتاپ و … میتوانند به مطالعۀ دانشآموزان سرعت و نظم بخشند.
لوازم مورد نیاز برای دانش آموزان
بر اساس هر مقطع تحصیلی، لوازم مورد نیاز دانشآموزان نیز متفاوت خواهد بود. البته که به دلیل شرایط بد اقتصادی و جلوگیری از هزینههای اضافی، والدین تنها به خریدن لوازم کاملا ضروری اتکا میکنند، اما مسئلۀ اصلی این است که دانشآموزان در هر مقطع تحصیلی باید وسایلی که برای درس خواندن لازم است را شناسایی کنند و از خرید وسایل غیر ضروری و ناکارآمد خودداری کنند.
آشنایی کودکان با مفهوم درس و تحصیل در مقطع ابتدایی شکل میگیرد. اولین روابط اجتماعی خارج از محیط خانه و خانواده در مدرسه ایجاد میشود و همین مسئله باعث میشود که آمادگی برای شروع این مرحله از زندگی کودک، اهمیت زیادی پیدا کند.
با توجه به این مسئله که در مقطع پیش دبستانی موضوعاتی همچون آشنایی با رنگهای مختلف، یادگیری اعداد، شناخت حواس و پرورش مهارت استفاده از آنها و … که مهارتهای اولیه هستند، آموزش دادهمیشود، تنها ابزاری که دانشآموزان به آن احتیاج دارند، تعداد کمی لوازم تحریر، لوازم رنگ آمیزی و لوازم کاردستی میباشد.
والدین بهخوبی میدانند که در این مقطع، کودکان از لوازم تحریر به عنوان سرگرمی و وسیلۀ بازی استفاده میکنند، پس لزومی برای خرید مواردی از جمله دفتر مشق، خودکار و مداد نوکی نمیباشد.
با ورود به مقطع ابتدایی یادگیری عمیقتر و دروس با بالا رفتن پایه تحصیلی، به مراتب سختتر میشوند و به همین ترتیب لوازم مورد نیاز دانشآموزان نیز بیشتر میشود. در پایههای اول تا سوم به دلیل تمرکز بر روی مهارتهای نوشتاری، تهیۀ دفتر مشق و دفتر یادداشت الزامی میباشد.
همچنین به دلیل تعداد بالای اشتباهات نوشتاری، استفاده از خودکارهای متعدد توصیه نمیشود، در عوض دانشآموزان میتوانند از مداد برای نوشتن استفاده کنند. یکی از دلایل اصلی برای استفادۀ از مداد، بهخصوص در پایۀ اول، این است که دانشآموزان خیلی راحت میتوانند در صورت خطا در نوشتار از پاک کن استفاده کنند و برای استفاده مجدد از تراش های مختلف استفاده کنند.
دانشآموزان مقطع متوسطه دوره اول (پایههای هفتم تا نهم) به دلیل حجم دروس و پیشرفتهتر شدن مباحث، علاوه بر لوازم تحریر، به کتابهای کمک آموزشی و دفترهای برنامهریزی نیز نیازمند هستند. کتابهای کمک آموزشی تمرین و تستهای بیشتری نسبت به کتابهای درسی ارائه میدهند و همین موضوع باعث میشود با تکرار و تمرین بیشتر، یادگیری عمیقتری شکل بگیرد.
برخی از کتابهای کمک آموزشی مطالب و تستهایی بالاتر از سطح کتاب درسی را پوشش میدهند که این مسئله برای دانشآموزانی که قصد شرکت در آزمونهای تیزهوشان و ورودی مدارس برتر را دارند، بسیار کمککننده میباشد.
دفترهای برنامهریزی نیز با ارائۀ جداول و نمودارهای مختلف برای زمانبندی و همچنین ذکر نکات مشاورهای، دانشآموزان را در رسیدن به یک برنامۀ دقیق و جامع یاری میکنند. علاوه بر این موارد، به دلیل وجود QR-CODE های متعدد در کتابها و جزوات کمک آموزشی، دانشآموزان به وسایل الکترونیکی مانند گوشیهای همراه، تبلت و لپ تاپ نیز نیازمند هستند.
این نکته نیز لازم به ذکر است که استفاده از لوازم الکترونیکی مختص به دانشآموزان متوسطه اول و دوم نیست. در چند سال اخیر پس از اپیدمی ویروس کرونا، به ناچار آموزش از شکل حضوری در مدارس به آموزش آنلاین تغییر یافت و نیاز به استفاده از لوازم الکترونیکی برای تمامی دانشآموزان در تمامی مقاطع امری واجب بود.
پس از پایان اپیدمی، آموزش به صورت مجازی رواج یافت و هم اکنون نیز بسیاری از کلاسهای آموزشی در مدارس، به صورت آنلاین برگزار میشوند که همین امر باعث شده که دانشآموزان در هر مقطع و پایهای به استفاده از ابزار الکترونیکی نیاز پیدا کنند.
کنکوری ها علاوه بر کتاب به چه لوازمی نیاز دارند؟
همانگونه که قبل از ورود به مقطع متوسطه اول و دوم دانشآموزان می توانند با شرکت در آزمونهای تیزهوشان و ورودی مدارس برتر در سطح عالیتری به تحصیل خود ادامه دهند، داوطلبین ورود به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیز در آزمون کنکور سراسری شرکت میکنند تا به مرحلۀ جدید و تخصصیتری از آموزش بپردازند.
یکی از مهمترین فاکتورهای قبولی در کنکور سراسری، بدست آوردن معدل بالا در پایۀ دوازدهم میباشد، زیرا برای داوطلبان کنکور سال 1403 معدل سال دوازدهم تاثیر 50 درصدی بر روی رتبه کنکور دارد. بر همین اساس، دانشآموزان با ورود به مقطع متوسطه دوره دوم مطالعۀ دروس را به شکل جدیتری دنبال میکنند تا به نتیجۀ دلخواه خود در کنکور برسند.
دانشآموزان کنکوری به دلیل حجم زیاد مطالب دروس تخصصی و عمومی، گاهی احساس سردرگمی و کمبود زمان را دارند. آنها با استفاده از روشها و لوازم مختلف سعی بر استفادۀ هر چه بهتر از زمان خود را دارند و بر این تلاشاند که با استفاده از ابزار مناسب، نکات مهم هر درس را شناسایی کنند و با مرور و تمرین هرچه بیشتر، به مطالب تمامی دروس تسلط کامل یابند.
استفاده از لوازم تحریر مناسب در نظمبخشی مطالب میتواند بسیار کمککننده باشد. در این بخش به معرفی تعدادی از آنها میپردازیم.
نشانگر کتاب
یک نشانگر کتاب وسیلهای است که به طور معمول در صفحات کتاب قرار دادهمیشود تا خواننده بتواند به سرعت به صفحهای خاص در کتاب بازگردد. این نشانگر معمولاً یک برگه کوچک و باریک میباشد که قابل حمل است و در لبه صفحات کتاب قرار میگیرد.
این وسیله برای زمانهایی که دانشآموزان میخواهند به سرعت مطالعۀ خود را از سر بگیرند و به صفحۀ مورد نظر خود برگردند تا در وقت صرفهجویی کنند بسیار مناسب میباشد.
بولت ژورنال
یک نوع سیستم برنامهریزی و مدیریت زمان است که بر اساس روش Bullet Journaling ساخته شدهاست. یک دفتر بولت ژورنال برای ثبت و برنامهریزی وظایف، رویدادها، هدفها، نکات و تجربیات استفاده میشود. در این سیستم، اطلاعات به صورت خلاصه و با استفاده از علامتها و نمادها ثبت میشوند.
همچنین، برای سازماندهی و دستهبندی اطلاعات، از فهرستها، فصلبندیها و ایندکسها استفاده میشود. بولت ژورنال به عنوان یک ابزار قابل تنظیم است و به دانشآموز امکان میدهد تا ساختار و قالب مورد نظر خود را برای ثبت اطلاعات انتخاب کند. همچنین، با استفاده از این سیستم، میتواند اهداف درسی را ردیابی کند، پیشرفت خود را بررسی کند و بهبودهای لازم را اعمال کند.
بولت ژورنال به عنوان یک ابزار ساده و قدرتمند برای مدیریت زمان و برنامهریزی استفاده میشود و به دانشآموزان کمک میکند تا به طور موثرتر و بهینهتر اهداف خود را بررسی و برای رسیدن به آنها نهایت تلاش خود را بکار گیرند. به همین خاطر این محصول را نیز در زمره وسایلی که برای درس خواندن لازم است قرار دادهایم.
پلنر
یک پلنر یک نوع دفترچه است که برای برنامهریزی و مدیریت زمان استفاده میشود. در این دفترچه، شخص میتواند وظایف روزانه، هفتگی یا ماهانه خود را ثبت کند و برنامهریزی کند. همچنین، میتواند رویدادها، اهداف، نکات و تجربیات خود را نیز در آن ثبت کند.
پلنرها به شکل روزانه، هفتگی یا ماهانه طراحی شدهاند و شامل فضاهایی برای ثبت وظایف روزانه، برنامههای هفتگی، اهداف، نکات و تجربیات است. همچنین، برخی پلنرها دارای فضاهایی برای ثبت وضعیت سلامتی، مصرف غذا، تماسهای تلفنی و سایر فعالیتهای روزانه هستند.
استفاده از پلنرها به دانشآموزان کنکوری کمک میکند تا برنامهریزی منظمتری داشته باشند و ساعات مطالعۀ خود را به طور سازماندهی شده، مدیریت کنند. همچنین، با استفاده از پلنر، آنها میتوانند پیشرفت خود را ردیابی کنند، اهداف را بررسی کنند و بهبودهای لازم را اعمال کنند.