کتاب هایی که درس هایی از انقلاب به ما می آموزند
کتاب هایی که درس هایی از انقلاب به ما می آموزند. از آن جایی که انقلابها نقش مهمی در تاریخ جهان ایفا کردهاند، درک اینکه چه چیزی باعث انقلاب میشود، چگونه انقلابها به طور کلی در طول زمان عمل کردهاند و آنچه میتواند در نتیجه انقلاب اتفاق بیفتد، ذهنتان را باز کرده و به شما دیدگاهی منحصر به فرد و مهم در مورد تاریخ و جهان میدهد.
در ابتدا باید دید معنای انقلاب چیست؟ در سادهترین معنای آن، انقلاب را میتوان به عنوان سازماندهی مجدد زندگی روزمره معنا کرد. انقلاب به جای تغییرات موقت در بافت روابط اجتماعی به دنبال تغییرات دائمی است. به این ترتیب، میتوان ادعا کرد که انقلابها از چندین بعد به طور همزمان تشکیل میشوند: انقلاب نمادین، سیاسی و اقتصادی؛ که مطالعه همه این بعدها برای شناخت واقعی انقلاب، مفید و حتی ضروری است.
درک ماهیت انقلابها میتواند یک راه هیجانانگیز برای تفکر در مورد تغییرات تاریخی، سیاسی و اجتماعی نیز باشد. به همین منظور مطالعه کتابهایی که بتوانند این پدیده را توضیح داده و ذهن را آماده پذیرش آن کنند، لازم به نظر میرسد. این کتابها همچنین به شما کمک میکنند تا درس هایی از انقلاب بیاموزید.
به همین منظور در این مقاله فهرستی از بهترین کتابهای منتشرشده درباره انقلابها و قیامها که میتوانند درس هایی از انقلاب به شما بیاموزند، گردآوری شدهاند. اینها میتوانند کتابهایی باشند که داستانهای مردمی را روایت میکنند که به اشکال مختلف با ظلم مبارزه میکنند یا آثاری که بر اساس شورشهای واقعی در مکانهای واقعی نوشته شدهاند. کتابهای فهرست زیر هم منبع الهام هستند و هم به نوعی هشداری درباره اتفاقاتی که هنوز نیفتاده است.
۱- «خودآموز دیکتاتورها» نویسنده: «رندال وود» (۲۰۱۲)
خودآموز دیکتاتورها کتابی است که همه نکاتی را که برای تصاحب یک کشور نیاز دارید ارائه میدهد! به لطف این کتاب شما میتوانید کودتا کنید و دیکتاتور شوید، فقط باید منتظر زمان مناسب باشید!
کتاب خودآموز دیکتاتورها یک نوشتار طنز است که به شما نشان میدهد چطور تمام دیکتاتورهای جهان، در هر کجای این کره خاکی، به یک شیوه و از طریق یک مکانیسم مشابه به قدرت میرسند و در قدرت باقی میمانند. خودآموز دیکتاتورها کتابی است که شما را بسیار عصبانی خواهد کرد، اما به طرز متناقضی، خواندن آن آسان، تقریباً خندهدار، و با کنایههای تند و تیز همراه است.
بنابراین اگر فکر میکنید که دیکتاتورها فقط میتوانند قدرت را در جمهوریهای آفریقایی به دست بگیرند، این کتاب را بخوانید و یاد بگیرید که مراقب علائم هشداردهنده در همه جا باشید. این کتاب، کتابی ارزشمند است که نشان میدهد چگونه میتوان دموکراسی را قدم به قدم تضعیف کرد و آن را از بین برد.
۲- «کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم» نویسنده: «اسلاونکا دراکولیچ» (۱۹۹۱)
برای فهم شرایط کشورهای کمونیستی و درک آنچه آنها در طول تاریخ به سر مردمانشان آوردهاند، این کتاب کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم را بخوانید.
کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم کتاب تحسین شده و از بهترین آثار «اسلاونکا دراکولیچ» (۱۹۴۹)، فعال فمینیست، روزنامهنگار و نویسنده اهل کرواسی است. این کتاب در برگیرنده مجموعه مقالات دراکولیچ بوده که در آن نگاهی اجمالی به زندگی زنان اروپای شرقی تحت رژیمهای کمونیستی، به خصوص یوگسلاوی، انداخته است.
او واقعیت زندگی در یک حکومت کمونیستی را از طریق جزییات معمولی اما گویا منتقل میکند. جزییاتی مانند شگفتی مردی که برای اولین بار در زندگی خود توانست یک موز بخورد این مرد پوست و همه قسمتهای این موز را خورد و از بافت آن شگفتزده شد.
منتقدان این کتاب را اولین نقد فمینیستی مردمی از کمونیسم و از اولین تحلیلها از زندگی واقعی مردم در اروپای شرقی قبل از انقلاب، تلقی میکنند. دراکولیچ در این کتاب ادعا میکند ممکن است از کمونیسم جان سالم به در برده باشیم، اما هنوز به طور کامل از آن عبور نکردهایم.
۳- «نامه های سرگشاده» نویسنده: «واتسلاف هاول» (۱۹۹۱)
کتاب نامههای سرگشاده، مجموعهای تاریخی از نوشتههای واتسلاف هاول را در بر میگیرد که در طول بیست و پنج سال نوشته شدهاند و تکامل کار و حرفه او از نمایشنامهنویسی تا انتخاب شدن به عنوان رییس جمهور چکسلواکی را نشان میدهند.
آقای هاول یک نمایشنامهنویس جوان در دهه ۶۰ میلادی بود که در زمان اتحاد جماهیر شوروی به عنوان یک دگراندیش به زندان افتاد؛ تا اینکه در سال ۱۹۹۰ رئیس جمهور شد. او معتقد بود اگرچه اتحاد جماهیر شوروی دیگر وجود ندارد، اما روسیه دوباره بلوک شوروی را بازسازی کرده است.
به تعبیر آقای هاول، این روزها اصطلاحاتی مانند کمونیسم و سوسیالیسم هیچ معنایی ندارند و آنچه دنیای امروز ما را تهدید میکند، اقتدارگرایی و تمامیتخواهی است. این نامهها، اگرچه در دهههای ۶۰ تا ۸۰ در دوران شوروی نوشته شدهاند، اما پیامی را ارسال میکنند که برای امروز و همه کشورها نیز صادق است.
برخی از قطعات در کتاب نامههای سرگشاده؛ مانند دکتر هوساک عزیز و مقاله قدرت بیقدرتان، به دلیل تأثیرشان بر نسلی از مخالفان اروپای شرقی، بسیار مشهور و تقریباً افسانهای هستند و به صورت کتابهای مجزا نیز منتشر شدهاند.
۴- «آداب دیکتاتوری» یا «دیکتاتور شدن» نویسنده: «فرانک دیکوتر» (۲۰۱۹)
فرانک دیکوتر نویسنده دوازده کتاب مهم و تاثیرگذار است که نگاه شما را به تاریخ چین مدرن تغییر میدهند. کتاب دیکتاتور شدن برای مبتدیانی است که میخواهند چیزی درباره دیکتاتورها و انقلابها بیاموزند و از تاریخ قدردانی کنند.
شما در این کتاب خواهید آموخت که برخی از اقتدارگرایان با تکیه بر ترس حکومت میکنند، برخی بر مرجعیت ایدئولوژی تکیه میکنند و در نهایت، برخی با معرفی خود به عنوان پیامبر، مردم را زیر سلطه میگیرند. در این کتاب یک سری فصل وجود دارد که هر کدام به بررسی یک دیکتاتور خاص داده شده است و درس هایی از انقلاب را بهشما میآموزد.
برخی از اطلاعات برای اکثر علاقهمندان تاریخ، مانند اطلاعات مربوط به هیتلر، مائو، و استالین، به خوبی شناخته شده هستند. اما بخشهایی نیز درباره دیکتاتورهای کمتر شناخته شده مانند پاپا داک دووالیه، کیم ایل سونگ و چائوشسکو نیز وجود دارد که از جالبترین قسمتهای کتاب به شمار میرود. پروفسور دیکوتر کتاب را با خلاصهای پایان میدهد که به طرز جالبی به رهبران کنونی ترکیه و چین امروزی اشاره دارد.
۵- «چرا ملتها شکست می خورند» یا «نابرابری ملتها» نویسنده: «دارون عجم اوغلو» و «جیمز رابینسون» (۲۰۱۲)
چرا ملتها شکست میخورند یک اثر بسیار مشهور و پرفروشترین کتاب نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال در سال ۲۰۱۲ در حوزه اقتصاد و سیاست است. «دارون عجم اوغلو» و «جیمز رابینسون» دو اقتصاد دان و استاد دانشگاه، در این کتاب به این سوال پرداختهاند که چرا برخی از کشورها مرفه هستند و برخی دیگر نه.
آنها اشاره میکنند که جوامع مشابه زیادی در سراسر جهان وجود دارند و توسعه باید در آنها نیز مشابه باشد. اما نمونههای اولیه مانند کره شمالی و جنوبی، و نوگالهای مکزیکی و نوگالهای ایالات متحده، نشان میدهند که شکاف گستردهای بین مردمان ظاهراً مشابه وجود دارد. آنها این را اختلاف را به موسسات ساخته شده توسط بشر و نحوه حکمرانی و انقلابهای متعدد در هر کشور نسبت میدهند.
آنچه کتاب چرا ملتها شکست می خورند به شما یاد میدهد، درس هایی از انقلاب و طرحی برای پیشرفت است. این اولین کتابی است که طیف گستردهای از دولتها و تاریخ را پوشش میدهد تا نظریه خود را ثابت کند. از شما دعوت میشود که این کتاب را حتما بخوانید، زیرا گرایش سیاسی شما هر چه باشد، این کتاب میتواند به شما چیزی بیاموزد.
کلام آخر
هنگام مطالعه این کتابها، شما درکی نسبی از آیندهنگری و جهانبینی و درس هایی از انقلاب به دست میآورید و متوجه تفاوت انواع انقلابها و انواع جوامع خواهید شد. همچنین مهم است به یاد داشته باشید که در حالی که جهان امروز در میان شکافهای سیاسی بزرگ درون ملتها پیش میرود، هر یک از شما میتوانید تغییری ایجاد کنید و ایمان داشته باشید که آرمانهایتان ارزش دارند پایشان بایستید.
اگر این مقاله را دوست داشتید، احتمالا از خواندن مقالههای «اگر کتاب مزرعه (قلعه) حیوانات را دوست داشتید، این کتابها را نیز بخوانید» و «آشنایی با تاثیرگذارترین کتابها و نویسندگان ژانر سیاسی جهان» نیز خوشتان خواهد آمد.