انتشارات خوارزمی در سال ۱۳۴۷ با همکاری یک گروه فرهنگی شروع به فعالیت کرد. این نشر به شکل یک شرکت سهامی فعالیت می کرد و توسط چند نفر از جمله علیرضا حیدری، عبدالرحیم جعفری و دیگر افراد سهام دار مدیریت می شد. علیرضا حیدری از زمان تأسیس انتشارات خوارزمی به مدت چهل سال، مدیرعامل این نشر بوده. پس از درگذشت او، و اختلافات پیش آمده میان سهام داران، نشر خوارزمی به کمک عبدالرحیم جعفری توانست به فعالیت خود ادامه دهد.
نشر خوارزمی در حوزه ادبیات کلاسیک، ادبیات معاصر و تاریخ و فلسفه، کتاب های متعددی را منتشر کرده. چاپ کتاب های ادبیات کلاسیک، از جمله کارهایی است که اکثریت نشرها دست به انجام آن می زنند؛ اما انتشارات خوارزمی با کمک گرفتن از مترجمان خبره، کتاب های حوزه ادبیات کلاسیک را با حفظ ارزش و اعتبار آن ها با ترجمه ای خوب به انتشار رسانده است. آثار نویسندگانی مانند داستایوفسکی، ارنست همینگوی، هگل، کافکا با ترجمهٔ مترجمانی مثل مهری آهی، محمد حسن لطفی، نجف دریا بندری، عزت الله فولادوند، داریوش آشوری در انتشارات خوارزمی منتشر شده اند. علاوه بر این، چند تن از نویسندگان نام آور ایرانی نیز آثارشان در نشر خوارزمی به چاپ رسیده. مثل کتاب سووشون اثر سیمین دانشور و در کوی دوست اثر شاهرخ مسکوب. ادبیات کهن ایران نیز از دغدغه های نشر خوارزمی بوده است، به طوری که بوستان و گلستان سعدی را به همت غلامحسین یوسفی و دو جلد دیوان حافظ را در کنار دیگر کتاب های خود، منتشر کرده است.
از انتشارات خوارزمی در حدود پانصد جلد کتاب به چاپ رسیده است. مهم ترین کتاب های نشر خوارزمی را می توان موارد زیر دانست:
جنایت و مکافات، ابله، سووشون، گفتگو با کافکا، ناپلئون، انقلاب، برتراند راسل، سقراط، مسائل فلسفه، درباره تئاتر، پیرمرد و دریا، سوگ سیاوش
فلسفه، تاریخ، اقتصاد، ادبیات کهن ایران، ادبیات کلاسیک جهان، ادبیات معاصر ایران، تئاتر از دسته بندی های کتاب های نشر خوارزمی ست. این نشر علی رغم کم کار بودن خود، طی سال های فعالیت خودش کتاب های با کیفیتی به مخاطبان عرضه نموده است.