«دانیل دفو» نویسنده، روزنامه نگار و تاجر معروف و مشهور انگلیسی است که در سال ۱۶۶۰ میلادی در لندن دیده به جهان گشود. خانواده او یکی از دشمنان و مخالفان سرسخت کلیساها بودند و همواره به سیاست های نهادهای دینی اروپا معترض بودند. این مسئله توانست بر زندگی و افکار دانیل دفو تاثیر عمیقی بگذارد، تا جایی که او بخش زیادی از عمرش را صرف مبارزاتی در این راه کرد.
او در نوشته های خود کلیسای آن زمان را نقد می کرد و درصدد تغییر دادن مناسبات اقتصادی و اجتماعی بود؛ به همین دلیل هم چندین مرتبه به زندان افتاد؛ چرا که از اشراف انتقاد کرده بود. امروزه دانیل دفو پدر رمان انگلیسی خوانده می شود. او این لقب را به خاطر نوشتن کتاب «رابینسون کروزوئه» به دست آورده است.
دانیل دفو در سال ۱۷۰۱ کتاب «مرد انگلیسی اصیل» را منتشر کرد. این کتاب منظومه ای بود آمیخته به هجو که از دشمنی مردم انگلستان با کسانی که در سرزمین بیگانه زاده شده اند سخن می گفت. دانیل دفو کتاب «کوتاه ترین راه برای پایان غائله ناسازگاران» را در سال ۱۷۰۲ منتشر کرد. این کتاب شامل انتقادی تند از متصدیان کلیسا بود.
دفو در این کتاب با لحنی طنزآمیز پیشنهاد داده بود که مخالفان کلیسای رسمی را دار بزند. بعد از چاپ این کتاب، دفو دستگیر شد و مدتی را در زندان گذراند. او پس از آزادی، هفته نامه ریویو را تأسیس کرد. این نشریه اهدافی در حوزه اخلاقیات و سیاست را دنبال می کرد.
دانیل دفو استعداد بی نظیرش در نویسندگی را در سال های انتهایی عمرش آشکار کرد. اولین کتاب او که موجبات شهرتش در دنیای ادبیات را فراهم آورد و شروعی برای خلق داستان های تخیلی و هیجان انگیز به حساب می آمد، رمان رابینسون کروزوئه بود. این کتاب در سال 1719 به چاپ رسید.
از دیگر آثار دانیل دفو عبارت اند از:
رابینسون کروزوئه که مردی ثروتمند است، تصمیم می گیرد زندگی مرفه اش در انگلستان را رها کند و به سفر بر روی دریاها بپردازد. اما کشتی او غرق می شود و کروزوئه موفق می شود خودش را به جزیره ای برساند.
یکی از بومی های آن جزیره کروزوئه را پیدا می کند و کروزو نام او را جمعه می گذارد. کروزوئه و جمعه بعد از 28 سال موفق می شوند جزیره را به مقصد بریتانیا ترک کنند و باقی داستان نیز به چالش های پیش روی این دو مرد می پردازد.
دفو پس از کتاب رابینسون کروزوئه، داستان های دیگری منتشر کرد که از آن جمله می توان به «خاطرات یک شوالیه» اشاره کرد. این کتاب خاطرات نجیب زاده ای انگلیسی را روایت می کند که در سفر است. او که در سال ۱۶۳۰ کشورش را ترک کرده، به اروپا سفر می کند و با ارتش امپراتوری اتریش در جنگ های متعددی همراه می شود.
این نجیب زاده پس از بازگشت به انگلستان تصمیم می گیرد در ارتش چارلز اول خدمت کند. این رمان در حقیقت رمانی تاریخی است؛ اگرچه دفو گاهی پا را از اسناد تاریخی فراتر می گذارد و به خیال پردازی روی می آورد.