فیلتر محصولات logo
مرتب سازی بر اساس
  • 4 کالا

سوفوکلس

سوفوکل که به نام «سوفوکلس» نیز شناخته می شود، یکی از تراژدی نویسان برتر یونان باستان است. او که در سال 496 یا 497 پیش از میلاد مسیح به دنیا آمده است، تعدادی نمایشنامه از خود به جا گذاشته است که امروزه بخشی از میراث فرهنگی یونان به شمار می آید. شمار این نمایشنامه ها به 123 عدد می رسند، اما تنها هفت عدد از آنان کامل به دست ما رسیده و از باقی آنان تنها چند برگی در دست است.

این نویسنده در طول پنجاه سال، پرافتخارترین نمایشنامه نویس در مسابقات نمایشی دولت شهر آتن بوده است. در این رقابت ها جشنواره های مذهبی دیونیزا و لیانا برگزار می شده است. طبق گزارش های موجود، سوفوکل در حدود سی مسابقه شرکت کرد و در تمام آن ها مقام اول و دوم را به دست آورد.

 

نمایشنامه های تبای

از مشهورترین نوشته های سوفوکل، تراژدی های معروف «ادیپ شهریار»، «ادیپوس در کلنوس» و «آنتیگونه» است. این مجموعه از نمایشنامه ها را با نام کلی «افسانه های تبای» نیز می شناسند. نمایشنامه این مجموعه قسمتی از یک تریلوژی مجزا است که بخش هایی از آن هم از دست رفته است.

ادیپ در اساطیر یونانی نام پادشاه افسانه ای تبای و تنها فرزند لایوس و یوکاسه است. داستان از آنجایی شروع می شود که یکی از پیشگویان معبد دلفی به لایوس می گوید به دست تنها فرزندش، ادیپ، کشته خواهد شد. بنابراین لایوس فرزندش را به چوپانی سپرد و در کوه رهایش کرد و چوپان از او مراقبت کرد.

روزی ادیپ متوجه می شود که پسر چوپان نیست. بنابراین به نزد پیشگویی رفت و پیشگو به او گفت که روزی پدرش را می کشد و با مادرش ازدواج می کند. او دیگر به نزد چوپان بازنگشت. در طی حوادثی ادیپ با پدرش مواجه می شود و بدون آنکه بداند که آن شخص پدرش است، او را به قتل می رساند و با مادرش ازدواج می کند.

وقتی ادیپ متوجه شد که چه اتفاقی افتاده است، خودش را کور کرد و مادرش نیز خود را کشت. او دو پسر با نام های پولونیکس و ائوکلس و دو دختر به اسم آنتیگونه و ایسمنه داشت. البته حوادثی که در این داستان رخ می دهد بسیار مفصل است و زوایای مختلفی دارد.

 

سایر نمایشنامه ها

به غیر از نمایشنامه های تبای، چهار اثر دیگر نیز از سوفوکل باقی مانده اند. این نمایشنامه ها به نام های «آژاکس»، «زنان تراخیس» و «فیلوکتتس» هستند که در یک نمایشنامه به نام «الکترا» ادغام شده اند. این نمایشنامه ها جایزه اول را در جشنواره هایی که پیش از این از آنان یاد شد، به خود اختصاص داده اند.

در سال 1907 در طی اکتشافاتی که در مصر انجام می شد، بخش هایی از نمایشنامه ایچنئوتا نیز یافته شد. در سال 2005 نیز بخش هایی از نمایشنامه اپیگنه توسط دانشمندان ادبیات باستانی کشف شد. این اکتشاف با استفاده از تکنولوژی مادون قرمز انجام شد. این داستان در حقیقت داستان دومین محاصره تبس است.

از این ها که بگذریم، تعدادی نمایشنامه ناقص نیز از سوفوکل در دست است که شامل «هرمیون»، «ایاس لوکروس»، «آخیون سیلوگوس»، «آلیدیا»، «نیوب»، «اونماس»، «پلیکسن»، «تیست»، «ترئوس»، «لاسئنا»، «پویمنس»، «فائدرا» و… می شود.

مرتب سازی بر اساس