ساموئل لاگورن کلمنس، که به «مارک تواین» مشهور است، روزنامه نگار، طنز نویس و نویسنده آمریکایی و خالق ماجراهای «تام سایر» و «هاکلبری فین» است. او متولد سال 1835 است و در سال 1910 از دنیا رفته است. این نویسنده در سواحل رود می سی سی پی بزرگ شد و زمانی که نوجوان بود، پس از مرگ پدرش، ناچار شد مدرسه را ترک کند و به کار در چاپ خانه مشغول شود.
پس از مدتی او به کار بر روی کشتی های بخاری که روی رود می سی سی پی در حال رفت وآمد بودند، پرداخت. زندگی کلمنس به عنوان یک خدمۀ کشتی نقش پررنگی در شکل گیری مهم ترین داستان های او مانند هاکلبری فین در سال های بعد داشت.
او شب ها را در ایوان خانه اش می گذراند و به صدای امواج روخانۀ می سی سی پی گوش می داد. شبی یک کشتی پروانه دار مسافری را دید و متوجه شد که قایق کوچکی با فانوسی روشن در جلوی کشتی حرکت می کند. در آن قایق، مردی با یک چوب پنج متری ایستاده بود و هر چند وقت یک بار چوب را در آب فرومی کرد تا عمق آب را بسنجد.
وقتی عمق آب کافی بود، با صدای بلند به ناخدا می گفت: «مارک تواین» که به معنی سه متر و هفت سانتی متر بود. معنی این پیغام آن بود که عمق آب برای عبور کشتی مناسب است. ساموئل کلمنس با شنیدن این صدا تصمیم گرفت مارک تواین را به عنوان نام مستعارش انتخاب کند
او اولین بار، در سال ۱۸۶۳، هنگامی که یک نوشتۀ طنز کوتاه را برای یک روزنامه می نوشت، از این نام مستعار استفاده کرد. باید بدانیم پیش از آنکه تواین تصمیم بگیرد به کار نویسندگی کتاب مشغول شود، به نوشتن در روزنامه ها اشتغال داشت و سبک فکاهی را برای آثارش برگزیده بود.
او در سال ۱۸۶۶ در کسوت یک روزنامه نگار به هاوایی رفت و یادداشت های بسیاری دربارۀ خاطراتش از این سفر نوشت. پس از آن به فرانسه و ایتالیا سفر کرد و با استفاده از تجربه هایش کتابی با نام «بی گناهان فرنگ» را نوشت و آن را به چاپ رسانید.
پس از انتشار کتاب بی گناهان فرنگ، این کتاب به سرعت به اثری پرطرفدار میان اهالی آمریکا و اروپا تبدیل شد. مارک تواین بیشتر اوقات برای تالیف آثارش از داستان های سفرهایش الهام می گرفت. به همین دلیل است که برخی از منتقدان معتقد هستند آثار او بیشتر شبیه به سفرنامه هاست. این خصوصیت را می توان در کتاب تام سایر به خوبی مشاهده کرد.
اولین اثر داستانی مارک تواین «شاهزاده و گدا» نام داشت و در سال ۱۸۸۲ منتشر شد. این کتاب در مقایسه با رمان تام سایر که بعدها نوشته شد، چندان موفق به نظر نمی رسید. بعد از انتشار کتاب تام سایر، تواین در سال ۱۸۸۴ با انتشار کتاب «ماجراهای هاکلبری فین» توانست جایگاه پیشین خود را به دست آورد.
این کتاب در میان رمان های آمریکایی به عنوان اثری برجسته شناخته می شود. تواین در کار نوشتن این کتاب شیوۀ نوینی را به کار برده است که پیش از آن سابقه نداشته است. او در این رمان شخصیت ها را به صورت مستقیم توصیف نمی کند؛ بلکه با تنظیم جملاتی خاص، کاری می کند که مخاطب بتواند ویژگی هایی مانند رنگ پوست شخصیت ها را نیز حدس بزند.
در این رمان ادوارد، پادشاه وقت انگلستان و تام، که شباهت بسیاری به هم دارند، جای خود را با یکدیگر عوض می کنند. ادوارد که تاکنون طعم فقر را نچشیده است، با سختی های بسیاری مواجه می شود و تجربه های باارزشی به دست می آورد. نویسنده تلاش کرده است تا در این کتاب فقر مردم انگلستان و فساد رایج در دربار این کشور را نشان دهد.
اما مهم ترین کتاب مارک تواین در سال ۱۸۶۵ روانۀ بازار کتاب شد. این کتاب که «وزغ جهنده» معروف منطقۀ کالاوارس نام داشت، در نیویورک منتشر شد. انتشار این داستان شهرت فراوانی برای مارک رقم زد. او پس از انتشار این کتاب سفرهای دریایی اش را آغاز کرد و حدود یک دهه را خارج از آمریکا گذراند.
کتاب «بی گناهان در کشتی» در حقیقت سفرنامه ایست که بر اساس خاطرات یک دهه نوشته شده و در سال ۱۸۶۷ منتشر شده است. کتاب «زندگی سخت» نیز سفرنامۀ دیگری به قلم مارک تواین است. تواین در سال ۱۹۰۴ همسرش را از دست داد. آنان در آن زمان در فلورانس اقامت داشتند. بعد از این حادثه اتفاق بد دیگری کام تواین را تلخ کرد: دختر دوم تواین نابینا شد. اندوه تواین از این اتفاقات در آثارش معلوم و مشهود است.
خوشبختانه زندگی نامۀ خودنوشتی از مارک تواین در دست است. این زندگی نامه پس از گذشت صد سال از مرگش منتشر شد. او این خودزندگی نامه را در دهۀ آخر عمر نوشته بوده است. البته وصیت نامۀ تواین نشان می دهد که او درخواست کرده بود که این خودزندگی نامه تا یک قرن پس از مرگش انتشار نیابد.
در سال ۲۰۱۰ پس از گذشت این مدت دانشگاه برکلی کالیفرنیا اولین جلد این خود زندگی نامه را منتشر کرد. این کتاب بسیار پرفروش بود و چیزی حدود ۲۷۵۰۰۰ نسخه از آن در آمریکا فروخته شد. براساس کتاب های این نویسنده آثار سینمایی و تلویزیونی بسیاری ساخته شده است که نشان از محبوبیت مارک تواین دارد.