محمود اعتمادزاده به آذین
محمود اعتمادزاده به آذین
«محمود اعتمادزاده»، نویسنده، مترجم و فعال سیاسی، در 23 دی ماه سال 1293 چشم به جهان گشود. او آثار خود را با نام مستعار م.ا. به آذین منتشر می کرد. دوران طفولیت محمود اعتمادزاده، مصادف با جنبش جنگل در گیلان و انقلاب روسیه بود. او در سال های جوانی و تا سن بیست سالگی رویدادهای تاریخی مهمی را نظاره گر بود که تاثیر عمیقی بر وی داشت.
تحصیلات محمود اعتمادزاده
اعتمادزاده دوره ی ابتدایی را در رشت، متوسطه ی اول را در مشهد و سال های دانشجویی را در تهران گذراند. وی در 1311 به عنوان دانشجوی اعزامی به فرانسه فرستاده شد و شش سال در آنجا زندگی کرد. در این مدت، اعتمادزاده زبان فرانسوی را یاد گرفت و از دانشکده ی مهندسی دریایی برست و مهندسی ساختمان دریایی گواهی نامه گرفت.
در آن دوره اعتمادزاده با آثار و افکار نویسندگان آن زمان و نوشته های مارکسیستی آشنایی پیدا کرده بود. وی پس از اینکه به ایران بازگشت، عضو نیروی دریایی ارتش شاهنشاهی شد و در خرمشهر به عنوان ستوان دوم مهندس نیرویی دریایی مشغول به کار شد. بعد از دو سال به بندر انزلی منتقل شد و ریاست تعمیرگاه نیروی دریایی را بر عهده گرفت.
اعتمادزاده در شهریور سال 1320، در بمباران شهر انزلی، دست چپش را از دست داد. مدتی بعد به دلیل محدودیت های شغلی اش استعفا داد و در 1323 به وزارت فرهنگ منتقل شد. در پایان همان سال این نویسندۀ ایرانی عضو حزب توده ی ایران شد.
او سال های بعد را به کارهایی چون تدریس زبان فرانسه به صورت خصوصی، تدریس ریاضی در دبیرستان ها و کار در کتابخانه ی ملی و معاونت فرهنگ گیلان مشغول شد. پس از کودتای 28 مرداد در سال 1332، اجازه ی کار در وزارت فرهنگ را از او گرفتند و چندین بار به زندان رفت. پس از آن، اعتمادزاده به کار ترجمه روی آورد و باقی عمرش را به ترجمه، نویسندگی، فعالیت سیاسی و اجتماعی گذراند.
کانون نویسندگان ایران
او در 1347، به عنوان یکی از بنیان گذاران کانون نویسندگان ایران، در کار تاسیس این کانون مشارکت کرد. دو سال بعد، یعنی در سال 1349، فریدون تنکابنی به دلیل نوشتن یادداشت های شهر شلوغ بازداشت شد و محمود اعتمادزاده نیز برای اعتراض به بازداشت او، دستگیر شد. او حدود چهار ماه در زندان های قزل قلعه و قصر زندانی بود. پس از تشکیل دو دادگاه و ماه ها تحمل زندان، توانست آزادی اش را به دست بیاورد.
آثار محمود اعتمادزاده
نوشته ها
از محمود اعتمادزاده آثار بسیاری در دست است. کتاب هایی همچون:
- «دختر رعیت»
- «گفتار در آزادی»
- «مهمان این آقایان»
- «مانگدیم و خورشید چهر»
- «از هر دری»
- «بر دریا کنار مثنوی و دید و دریافت»
- «نامه هایی به پسر»
ترجمه ها محمود اعتمادزاده
اعتمادزاده مترجم آثار معروفی چون:
- «بابا گوریو»
- «زنبق دره»
- «چرم ساغری»
- «دخترعمو بت»
- «ژان کریستف»
- «جان شیفته»
- «سفر درونی»
- «زمین نوآباد»
- «دن آرام»
- «شاه لیر»
- «هملت»
- «اتللو»
- «چاپایف»
- «فاوست»
دختر رعیت
اما معروف ترین کتاب اعتمادزاده را می توان دختر رعیت دانست. این کتاب به داستان زندگی مردی به نام احمدگل می پردازد. او رعیتی است که بر روی زمین های اربابی مشغول به کار است. او که از دار دنیا دو دختر دارد، درگیر حوادث سیاسی مختلفی می شود و به نهضت جنگلی ها می پیوندد.
احمدگل در این راه دخترانش را از دست می دهد و به مقابله با چالش هایی می پردازد که هر روز بر سر راه او قرار می گیرند. به آذین سعی داشته است که در این رمان داستان های موازی و وقایع تاریخی بسیاری را در کنار هم روایت کند و تنها در برخی از قسمت های داستان از پس این کار برآمده است. او با توجه به خصوصیات زبان گیلکی این داستان را روایت می کند و با این کار فضاسازی بی نظیری انجام می دهد.